Obilježavanje krsne slave VRS

Fotije: Praznujemo opredjeljenje za carstvo nebesko

  • 27.06.2018. 17:47

U Bijeljini je danas lomljenjem slavskog kolača povodom slave Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, počelo obilježavanje krsne slave Vojske Republike Srpske - Vidovdana.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da se, slaveći Vidovdan, Svetog cara Lazara i kosovske mučenike, praznuje opredjeljenje za carstvo nebesko. 

"Sveti car Lazar je na Kosovskoj bici 1389. godine izabrao Carstvo nebesko za nas Srbe i mi od tada jesmo nebeski narod koji teži nebeskim vrlinama, svetosti i vječnosti", rekao je vladika Fotije, obraćajući se okupljenim predstavnicima vojske, policije, ministrima, političarima, vjernicima. 

Vladike Fotije je naglasio da Srbi čuvajući i ono što je zemaljsko, čuvaju svoje Kosovo, duhovu kolijevku, ali težeći i višim idealima. 

"Težimo i višim idealima, baš onako kao što je car Lazar pričestio svoju vojsku na Kosovu pred bitku, iako su Turci tri puta bili moćniji i jači, te se znalo da onaj ko ide u bitku ide u sigurnu smrt. Ipak, oni su se pričestili i time su ispovijedili vjeru u raspetog i vaskrslog Hrista", rekao je vladika Fotije. 

Prema njegovim riječima, svete kosovske mučenike Srbi slave kao pobjednike. 

"Nama je ostala tradicija i predanje da slijedimo put cara Lazara, da budemo dostojni praznika Vidovdana, koji je praznik koji otvara vid i upućuje kojim putem treba da idemo", rekao je vladika Fotije, naglasivši da je neophodno ići putem nebeskog života i prema vječnom životu. 

On je istakao da poruka današnjeg praznika da treba da bude stalna vodilja Republike Srpske i njene vojske, policije i svih njenih institucija. 

"Jedino tako se može opstati na putu cara Lazara i ostalih kosovskih mučenika", poručio je vladika Fotije. 

Protonamjesnik, vojni sveštenik Vaso Popović istakao je da ovaj spomen-hram čuva uspomenu i sjećanje na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, na borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i na sve poginule vojnike, policajce, vatrogasce i vojne ljekare koji su postradali na dužnosti. 

Nakon obilježavanja krsne slave u ovoj vojnoj crkvi u kasarni "Vojvoda Stepe Stepanović", vidovdanske svečanosti nastavljene su akademijom posvećenoj ovom velikom prazniku, u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog. 

Na Vidovdanskoj akademiji, koju je organizovao Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", o značaju Vidovdana besjedio profesor Miloš Ković.  

Na Akademiji su danas dodijeljene i nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola sa područja grada Bijeljina. 

Vidovdanske svečanosti u Bijeljini će, nakon akademije, biti nastavljene i otvaranjem spomen-sobe poginulim borcima u zgradi Muzeja Semberije, a potom u Centru za kulturu i vidovdanskim koncertom pod nazivom "U čast i spomen besmrtnih heroja".

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм