Lider SDS-a u Mađarskoj

Govedarica posjetio eparhiju budimsku i episkopa Lukijana

  • 19.07.2018. 16:48

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica rekao je danas u mađarskom gradu Sentandreja da je obaveza svih da čuvaju Republiku Srpsku jer je ona svetinja za sve koje žive u njoj.

On je, poslije sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, istakao da narod koji ne zna svoju prošlost ne može da sagleda budućnost, saopšteno je iz SDS-a. 

Govedarica je podsjetio da se ove godine obilježava 100 godina od završetka Velikog rata i da, ako ko ima pravo da obilježava trijumfalnu pobjedu u Velikom ratu, onda su to Srbi jer su učestvovali u toj pobjedi i podnijeli žrtvu. On je istakao da je najveća pobjeda u tih sto godina upravo Republika Srpska. 

"Republika Srpska je pobjeda koja obilježava stogodišnjicu od završetka Velikog rata", podsjetio je Govedarica. 

On je naglasio da Republiku Srpsku treba sačuvati, jer je ona iznad svih pitanja i naglasio da, kao što je postojao razlog zašto je ona postala, tako postoji razlog zašto treba da se očuva. 

Govedarica je izrazio zadovoljstvo jer je mađarska Vlada veoma pažljiva prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zahvalio premijeru Viktoru Orbanu za sve dobro što čini za srpsku pravoslavnu zajednicu. 

Episkop budimski Lukijan istakao je da su ovakvi susreti veoma korisni jer na određeni način definišu sadašnjost, ali definišu i kako treba da izgleda budućnost svih. 

"Hrišćanstvo je okrenuto prema budućnosti, na budućnost gledamo uvijek sa optimizmom, apelujući na to da moramo da sačuvamo slogu jer nam je to jako bitno, prije svega između nas Srba, i svako treba da vidi svoje mjesto u današnjem vremenu i u budućnosti jer Gospod ima plan sa svakim od nas", rekao je vladika Lukijan. 

Govedarica je poslije sastanka posjetio Sabornu crkvu Uspenja Bogorodice u Sentandreji i muzej. 

Eparhija budimska ima 42 parohije.