Јavno zdravlje važnije od interesa pojedinaca

  • 04.09.2020. 10:36

Nadležni organi u Republici Srpskoj usaglasili su se da je radi zaštite javnog zdravlja, koje je trenutno prioritet u odnosu na interese pojedinaca, neophodno nastaviti postojeću saradnju institucija, te razmotriti i dodatne mogućnosti za unapređenje koordinisanog djelovanja u novim pravcima, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić, direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević, vršilac dužnosti direktora Inspektorata Dragutin Škrebić, vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević, direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske Ljubiša Ćosić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić, razmatrane su mogućnosti daljeg zajedničkog djelovanja u sprovođenju mjera na suzbijanju širenja virusa korona u zajednici.

U saopštenju se navodi da, uz ogromne napore koje ulažu nadležne institucije na sprovođenju mjera prevencije, otežane uslove rada i poslovanja u kojima većina privrednih subjekata i građana poštuje date preporuke, nepovoljna epidemiološka slika u Srpskoj ipak ukazuje na činjenicu da pojedinci nisu dovoljno odgovorno shvatili trenutnu situaciju.

"S obzirom na to da se u predstojećem periodu očekuje veća koncentracija građana u zatvorenom prostoru zbog prestanka rada objekata na otvorenom, raste i rizik od širenja virusa u zajednici. U vezi sa tim nadležne institucije će saradnjom i podrškom intenzivirati kontrolu poštovanja propisanih epidemioloških mjera u skladu sa svojim nadležnostima", ističe se u saopštenju.

Naglašava se da je saradnja inspekcijskih organa na republičkom i lokalnom nivou, komunalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske dala značajne rezultate u proteklom periodu, te će biti nastavljena organizacija nadzora na ovaj način.

U saopštenju se navodi da su podršku svim aktivnostima nadležnih organa dali i predstavnici poslovne zajednice, koji su istakli da većina privrednih subjekata poštuje propisane mjere, te da nesavjesni pojedinci koji nanose štetu onima koji odgovorno rade i predstavljaju prijetnju za javno zdravlje, trebaju biti najstrože sankcionisani.

"Јoš jednom pozivamo privredne subjekte da rad organizuju u skladu sa zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Srpskoj, preporukama Instituta za javno zdravstvo Srpske i da prevenciju stave na prvo mjesto. Apelujemo i da se građani pridržavaju propisanih mjera i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju", napominje se u saopštenju.