Nekadašnji predsjednik NSRS

Kalinić: Frustrirani likovi neka zaćute bar izvjesno vrijeme

  • 07.08.2019. 10:40

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić poručio je onima koji se protive sporazumu koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović i proglašavaju ga kapitulacijom srpske strane da bi im bolje bilo da prestanu širiti političku histeriju i da prihvate logiku pragmatizma.

Kalinić je naveo da su isti ti do juče prozivali Dodika i koaliciju okupljenu oko SNSD kako krutim, ali u suštini principijelnim stavovima baziranim na slovu Dejtona, sprečavaju da BiH profunkcioniše na različitim nivoima vlasti.

"Kakve li ironije - sada optužuju Dodika za kapitulaciju. A riječ je, zapravo, o frustraciji likova koji nisu imali nikakav postizborni kapacitet, samo su bacali prašinu u oči, da uobliče trojni stranački sporazum koji nije bez realnih osnova da uspije u skoroj budućnosti. Zato neka se pokriju ušima i zaćute bar izvjesno vrijeme, jer su očigledno nebitni", rekao je Kalinić za Srnu.

Odnosno, kaže on, bili su od "koristi" kad su na nivou BiH radili na štetu Republike Srpske i o tome postoje brojni primjeri tokom cijelog njihovog mandata, pa i u proteklim mjesecima kada su bili izborni gubitnici.

"Za njih je, takođe, ne manje važan problem i to što će nekim mentorima morati da se pravdaju zašto su zakasnili da ispune zadatak koji im je dat, a čije bi ispunjenje bez ikakve sumnje išlo na štetu Republike Srpske. Zato i podmeću priču o ulasku u NATO iako je BiH i od toga, kao i od ulaska u EU još miljama daleko i što Ustav obezbjeđuje brojne mehanizme zaštite od štetnih odluka i za naš narod i za Republiku Srpsku", naglasio je Kalinić, nekadašnji lider SDS-a.

On je istakao da bi u ovim trenucima i Dodik i SNSD imali brojnih razloga za trijumfalizam, ali da je siguran da tome neće podleći i da će kroz pragmatična rješenja biti na tragu onoga što je u najboljem interesu Republike Srpske.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм