Svi narodi moraju da prihvate izvještaj

Ko je na čelu komisija za Srebrenicu i Sarajevo?

  • 07.02.2019. 19:10

Gideon Grajf izraelski profesor, biće predsjedavajući Komisije za Srebrenicu, a njegov sunarodnik Rafael Izraeli profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma, na čelu Komisije za Sarajevo. 

Tako je danas odlučila Vlada Republike Srpske. Stiže poruka da će fokus komisija biti na rasvjetljavanju svih činjenica u vezi sa stradanjima tokom proteklog rata u dva grada. 

"Kakvi god da budu zaključci, odnosno konačan izvještaj ove komisije koji će biti potpisan od strane članova komisije i poslije toga usvojen na Vladi Republike Srpske. Svi narodi moraju da prihvate taj izvještaj. Jer sigurno taj izvještaj nije usmjeren protiv bilo koga već je isključivo usmjeren ka utvrđivanju istine", kaže Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

Imenovani su i članovi Komisija, koji dolaze iz Australije, Kine, Nigerije, Njemačke, Italije, Amerike, Austrije, Rusije i Srbije. Prve sjednice biće održane krajem marta ili početkom aprila. Komisije su osnovane radi pomirenja i suživota naroda u BiH, kaže ministar pravde.

"Ono što će biti snažna i značajna podrška u radu međunarodnih komisija jesu domaći eksperti i za jednu i za drugu komisiju. Vlada se, a na temelju prijedloga koje smo dobili iz Akademske zajednice, Akademije nauka Republike Srpske pojedinih udruženja, institucija kojima je blisko ovo pitanje, opredijelile i za grupe eksperata", kaže Anton Kasipović, ministar pravde u vladi Republike Srpske.

"Ovo je delikatno i teško pitanje, a komisije čine stručnjaci, znalci i neupitni humanisti", rekao je još Kasipović. Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici u avgustu prošle godine jednoglasno odbacila Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. jula do 19. avgusta 1995., iz 2004. godine. 

Taj izvještaj je odbačen jer, kako je navedeno, nije u skladu sa opredjeljenjem institucija Republike Srpske o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u BiH i regionu. Tada je i zatraženo od Vlade Republike Srpske da formira komisiju za Srebrenicu, ali i za Sarajevo, koje bi objektivno i nepristrasno utvrdile način stradanja Srba u tom gradu od 1991. do 1995. godine.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.