Ko ostaje bez fotelja iz DNS-a?

  • 19.10.2020. 19:13

Oni DNS-ovci koji ostanu uz većinu, neće biti smijenjeni sa svojih pozicija, jasan je i danas lider najveće stranke u Republici Srpskoj. O onima koji će napustiti već zagrijane fotelje, uveliko se spekuliše, a među prvima se pominju v.d direktora Sekretarijata za raseljana lica i migracije, Marko Aćić, v.d. direktora jedinice Poreske uprave Istočno Sarajevo Marko Kubatlija i v.d. direktora prijedorske bolnice Mirko Sovilj.

Dok lider stranke koja odlazi u opoziciju, Nenad Nešić, sa nepoznatog mjesta traži krivca za podjele u DNS-u koji se već danima sam dijeli od juga do sjevera Srpske, Milorad Dodik poručuje da su se neki u toj stranci sami smijenili, i otišli preko granice.

"Nismo spremni da trpimo određene stvari jer smo mi odgovorni kao najveća politička partija.  A ko će biti smijenjen, pa oni znaju već, neki su već otišli iz Republike Srpske sami sebe smijenili. Sada je u fazi izjašnjavanje opštinskih odbora, da ostane opštinski odbor sa koalicijom, sa SNSD-om, mi ćemo to pozdraviti, čuvaćemo njihove ljude. Tamo gdje ne bude njihovih ljudi, naravno po prirodi, ne zato što neko ima animozitet prema nekome, nego zato što je to normalno, neće ostati na tim pozicijama", rekao je Milorad Dodik, lider SNSD-a. 

Da li će za Nešićem i sedam poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, među kojima ima još direktora javnih preduzeća, znaće se u narednim danima. Kako god da odluče, za skupštinsku većinu nisu prijetnja. Tamo, i bez svih DNS-ovih poslanika vladajuća koalicija ima većinu. Sa 45 glasova poslanika iz vladajućeg bloka, i pet nezavisnih koji su podrška vladajućim, stabilna ostaje i Vlada Srpske.

"U ovom momentu, skupštinska većina koja podržava Vladu Republike Srpske je brojala 57 poslanika. U najgorem slučaju kada, sedam poslanika DNS ne bi više bili u skupštinskoj većini. Skupštinska većina je sa 50 poslanika. I ne trebam vam dalje govoriti, a neko ko ima 42 poslanika ima skupštinsku većinu. Ja ne vidim ništa epohalno ili strašno u ovome o čemu se zadnjih dana govori ili piše", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Iz Vlade neće ni DNS-ov Đorđe Popović, kojeg je stranka delegirala na mjesto Ministra saobraćaja i veza Republike Srpske. Simbolično, tu poruku poslao je iz Lopara, gdje DNS i dalje čvrsto stoji uz SNSD. 

"Ja sam vjeran koaliciji u Loparama, jer su Lopare prelomna tačka, gdje je SDS uvijek imao ogroman uticaj. Sam čin da sam ja tu dovoljno govori da ostajem privržan onome što smo se dogovorili u prošlosti sa SNSD-om", naglasio je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Nisu samo Lopare rekle ne stavu Predsjendištva DNS-a. Iako opštinski odbori do srijede imaju rok da dostave prijedloge o koalicijama na lokalnom nivou, neki su se već izjasnili. Gotovo da svi hercegovački odbori, prema nezvaničnim informacijama, osim Bileće, ostaju uz dosadašnje partnere. Odlukama organa stranke, ne su rekli i DNS-ovci iz Kotor Varoša, Ugljevika, Srebrenice i Banjaluke. 

"Juče je iz gradskog odbora DNS potvrđena privrženost Vidovdanskoj kolaiciji. Ja sam zahvalan tom našem kolacionom partneru i za mene naše partnerstvo u Banjaluci i dalje važi bez obzira na komplikaciju koja se desila na Republičkom nivou. Od opštine do opštine situacija je i do sada bila različita, u Prijedoru drugačija, u Čelincu i Laktašima drugačija. Ja očekujem da svih 10 partna u Banjaluci proše i kroz ovo i nastavi poslije izbora formiranje gradske vlasti", istakao je Igora Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Nenad Nešić, nedavno je, iz zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto v.d. direktora Puteva Republike Srpske. U tom preduzeću, kažu u SNSD-u, posljednjih dana na vidjelo su isplivale brojne nepravilnosti. Po odlasku sa funkcije, Nešić je zajedno sa Predsjedništvom stranke donio odluku da spakuje kofere i iz dugodišnje kolaicije. Dobrodošlicu mu uveliko žele opozicioni redovi, u kojima je sve do juče, bio na meti oštrih kritika. 
 

Тагови: