Đokić, Pavić i Stevandić kod Dodika

Koalicija stabilna, podrška Viškoviću za mandatara

  • 13.11.2018. 19:05

Radovan Višković je budući premijer Republike Srpske, i podrška je stigla od svih koalicionih partnera i Ujedinjene Srpske, poručeno je danas nakon niza koalicionih sastanaka u Palati Republike.

Prethodio im je sastanak izvršnog komiteta SNSD-a, koji je zaključio da je izborni rezultat te stranke nikad bolji. Vlada Radovana Viškovića, koji je prijedlog SNSD-a za mandatara će, uvjereni su u toj stranci, u Narodnoj Skupštini dobiti potrebnu podršku.

"Izvršni komitet je donio odluku da je prjedlog SNSD-a za mandatara sa sastav Vlade Srpske, potredsjednik naše stranke, Radovan Višković, koji je dakle doktor nauka, univerzitetski profesor, koji je u poslednja dva mandata bio šef poslaničkog kluba naše stranke u NSRS. Vjerujemo da će Srpska veoma brzo dobiti novu Vladu i da će na taj nači biti dokazana stabilnost u institucionalnom i svakom drugom smislu", istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

I od DNS-ovaca je stigla podrška mandataru, prenosi to Radovan Kovačević. Koalicija je, kažu stabilna, i djelovaće u naredne četiri godine. Kako stvari stoje, neće trebati podrška svih DNS-ovih poslanika. Trojicu predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik neće da vidi, a to je kako saznajemo, otvoreno danas rekao i Marku Paviću. Otvoreno bi u ovoj stranci o svojim problemima trbalo da govore sutra na sjednici predsjedništva stranke. Lider SNSD-a od svojih stavova ne odustaje, potvrđuje Radovan Kovačević, a svi ostali detalji će, kaže biti usaglašeni kasnije.

"To ste ranije imali te informacije od predsjednika naše stranke, taj naš stav se nije promijenio, ali o tome ćemo naravno detaljnije razgovarati i prilokom sledećih koalicionih sastanaka", naglasio je Kovačević.

Debitant u budućoj Vladi je i Ujedinjena Srpska. O tačnom broju fotelja i iz čije kvote će ih dobiti, danas nije bilo govora, a lider te partije, Nenad Stevandić, prije sastanka je poručio da je najbitnije da vlast u Srpskoj bude stabilna.

"Da imamo ljude od riječi, ljude od znanja, struke koji će te institucije, koje dobiju voditi i ministarstva voditi na ponos, a ne biti predmet kritika. Nama je najvažnije da iduća Vlada bude koncept razvoja, zaustavljanje odlaska mladih, ekonomski razvoj, i mi ćemo se truditi da u tom konceptu dadnemo veliki doprinos, jer smatramo da imamo odlične kadrove", istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Socijalisti ostaju vijeran koaliioni partner, poručuje Radovan Kovačević, a novina u Vladi Srpske, će svakako biti NDP, sa kojim bi, kako saznajemo, SNSD trebalo da pregovara sutra. Milorad Dodik je najavio da će ministarsku fotelju dobiti i neko iz dobojskog SDS-a. 

U ponedjeljak će se održati konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a nakon polaganja zakletve novoizabrane predsjednice Srpske, Željke Cvijanović, i zvaničnog imenovanja mandatara, kreće sastavljanje Vlade. Ona bi, prema najavi Cvijanovićeve i Dodika, trebalo da bude formirana do kraja godine.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.