Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske"

Krajišnik: Treba mijenjati loše stvari iz Ustava

  • 27.02.2019. 13:57

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik smatra da bi u Ustavu Republike Srpske trebalo izmijeniti neke nelogičnosti koje su se u praksi pokazale loše i ispraviti ono što su međunarodni predstavnici nasilnim putem nametnuli.

"Ustav je jedan od najvažnijih akata Republike Srpske, zbog čega bi trebalo oprezno ući u njegove izmjene i dogradnju. On ne smije biti revolucionarno mijenjan, ali bi trebalo dotjerati one stvari koje su pogrešne postavljene ili izmijenjene na pogrešan način, a ne kvariti ono što je pozitivno u njemu", rekao je Krajišnik Srni. 

On je istakao da je odluka o konstitutivnosti naroda bila pogrešna i donesena zloupotrebom. 

"Niko nema ništa protiv svih prava koje treba da ima svaki narod u oba entiteta, ali je problem ako konstitutivnost stavite u funkciju da ona `sapliće noge` funkcionisanju tim entitetima. Noge su sapletene BiH, a sada treba da budu entitetima, pa i kantonima. Time je napravljena potpuno nefunkcionalna država", ocijenio je Krajišnik. 

U podsjećanju na 28. februar, kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske podsjetio je da je Ustav najviše izmjena doživio, uglavnom, nasilnim putem. 

"To treba da služi na čast onima koji su na tome insistirali, a to su međunarodni posrednici koji su radili posao koji ne razumiju i željeli su da naprave vještačku državu, a ne državu koja može da funkcioniše", pojasnio je Krajišnik. 

On je istakao da su dvije stvari posebno problematične i ne idu u korist ni jednoj strani, a to su način finansiranja zemlje i postojanje vojske. 

Krajišnik je rekao da je dogovor bio da će se BiH finansirati kotizacijom entiteta, a ne da ima svoje izvorne prihode. 

"Ovako se faktički ne zna ko doprinosi sredstva i vještački se dijele prihodi na nivou BiH", dodao je on. 

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" smatra da bi bilo dobro da u BiH bude ukinuta vojska, napominjući da ima mnogo zemalja koje imaju neutralnu ulogu. 

"To što neki ljudi koji su zaljubljeni u BiH misle da će sa tim simbolima vlasti uspostaviti ozbiljniju državu - varaju se. BiH bi trebalo da bude demilitarizovano područje koje bi, na neki način, bilo spona sa Srbijom i Hrvatskom", ocijenio je Krajišnik. 

On je upitao od koga bi vojska trebalo da brani BiH kada ona graniči sa zemljama koje su domicilne države dva konstitutivna naroda u BiH. 

"Potpuno je nerealno da bi sada ta vojska mogla da bude ujedinjena u borbi protiv susjeda, a da nas neko napadne sa strane bilo bi vrlo teško jer bi trebalo da prelazi preko Srbije, Hrvatske i Crne Gore", pojasnio je Krajišnik. 

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je podsjetio da je Ustav 28. februara 1992. jednoglasno usvojila Skupština srpskog naroda u BiH, koja je ranije, 9. januara, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH. 

Prema njegovim riječima, Ustav je nastao nakon što je muslimanska strana odustala od Kutiljerovog plana koji je predviđao da se BiH transformiše u tri nacionalna entiteta.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?