Poboljšani uslovi studiranja u RS

Malešević: U studentske domove uloženo 40 miliona KM

  • 03.10.2018. 12:12

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da se resorno ministarstvo zalaže za bolje uslove studiranja u Srpskoj, te da je u izgradnju i obnovu studentskih domova uloženo oko 40 miliona KM.

Malešević je istakao da su, zahvaljujući tome, studenti u Foči i na Palama dobili nove domove, a studentima u Banjaluci omogućeni su bolji uslovi smještaja izgradnjom četvrtog i obnovom prvog i drugog paviljona. 

"U toku je priprema dokumentacije za izgradnju studentskog centra u Lukavici, a nastojimo da olakšamo studiranje sufinansiranjem ishrane i smještaja studenata, za šta je od 2010. godine obezbijeđeno 35 miliona KM", rekao je Malešević u Banjaluci prije početka konferencije "Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost". 

On je dodao da se putem programa međunarodne razmjene podržava dolazak stranih studenata, što doprinosi jačanju naučno-istraživačkih aktivnosti. 

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je od 2010. godine obezbijedilo 19 miliona KM za stipendiranje studenata, 3,5 miliona KM za pomoć studentima deficitarnih zanimanja, te oko 600.000 KM za međunarodnu razmjenu, kao i 1,9 miliona KM za projekte studentskih organizacija. 

"Svjesni smo da ulaganjem u obrazovanje, u mlade stručnjake prije svega, ulažemo u budućnost. Zajedno možemo da stvorimo visoko obrazovanje po mjeri studenata, odnosno savremenih trendova koje nam diktiraju informatizacija i tržište rada", rekao je Malešević. 

On je naveo da je ubuduće potrebno obratiti pažnju na unapređenje opreme na fakultetima i univerzitetima, te da je potrebno studijske programe uskladiti sa potrebama privrede. 

"Napravili smo mnogo promjena i u srednjem i u visokom obrazovanju, ali one se ne mogu odmah vidjeti. Na univerzitetima se kvalitet nastave razlikuje mnogo od nastave u regionu, ali su razlike prisutne kada je riječ o kvalitetu studiranja ovdje i u NJemačkoj, jer tamo ima mnogo više prakse, i to je nešto na čemu bi univerziteti trebalo da rade u narednom peridu", rekao je Malešević. 

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu znatna sredstva su izdvojena i za stipendiranje studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja. 

Stipendista na trećem ciklusu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Mladen Amović rekao je da mu je stipendija mnogo pomogla u finansijskom smislu i motivisala ga da i dalje napreduje i usavršava se. 

"Zahvaljujući trudu i rezulatatima, zaposlio sam se kao asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, što mi je omogućilo da ostanem u Republici Srpskoj i dam doprinos unapređenju obrazovanja, te da se na taj način odužim za podršku", naveo je Amović. 

On je izrazio nadu da će Vlada biti u mogućnosti da ulaže i više sredstava u obrazovanje, jer postoji mnogo kvalitetnog kadra u Republici Srpskoj koji može unaprijediti sistem obrazovanja.