Kažu da je bitno da se sve radi kroz institucije

Međunarodni pravni tim porodice Dragičević stigao u Banjaluku

  • 28.08.2018. 19:17

Vrlo brzo očekujemo pomak u istrazi poručili su advokati Međunarodnog pravnog tima koji je angažovala porodica Dragičević. 

Pravnici su stigli sinoć u Banjaluku, a rano jutros se zaputili u MUP Srpske, gdje su razgovarali sa ministrom i direktorom policije. Nekoliko sati proveli su i u Okružnom javnom tužilaštvu. Obećano im je kažu da će im svi dokazi i informacije biti dostupni, a stekli su utisak da se u tužilaštvu radi punom parom.

"Dobili smo uvjeravana da će nam sve biti otvoreno, dostupno, da se sazna istina. Nadam se da to neće biti prazna priča. Zamolili smo Davora da od danas nijedna teška riječ ne ide sa Trga nego da ima puno ljubavi,nade i traženja istine", rekao je Duško Tomić, član pravnog tima.

Pravnicima je obećano da će imati pristup dokazima, da će moći da prisutvuju istražnim radnjama i ispitivanjima, kao i da će moći davati dokazne prijedloge. U narednim danima dio tima iz BiH, pristupiće u Tužilaštvo i izvršiti uvid u spise nakon čega će, kažu, uslijediti detaljna analiza. 

Važno je, poručili su eminentni pravnici, da se sve radi kroz institucije.

"Vrlo je važno da se to radi kroz institucije. Pričanje u javnosti je dobro kada institucije ne rade, ali je puno bolje kada prisilite institucije da rade. Nama se čini da u ovom trenutku u tužilaštvu rade punom parom", rekao je Ante Nobilo, advokat.

Advokati su poručili i da će na ovom  slučaju raditi besplatno. Posjetu su završili dvočasovnim razgovorom sa bivšim Anketnim odborom. Posebno su se zahvalili članu odbora Dragi Kalabiću koji je došao na sastanak bez obzira što, kako su rekli, pripada vladajućoj strukturi. Članovi odbora  nadaju se da će i njihov rad pravnom timu biti od koristi. 

Davor Dragičević takođe je prisustvovao sastanku tima i Anketnog odbora, kojima se zahvalio na saradnji. Iz MUP-a Srpske su saopštili da nastavljaju rad na ovom predmetu u skladu sa zakonom i nalozima nadležnog tužilaštva. 

O slučaju Davida Dragičevića neće se ponovo govoriti u NS RS iako je opozicija zatrazila još jednu posebnu sjednicu o ovoj temi. Kolegijum skupštine nije utvrdio konačni Prijedlog dnevnog reda za zakazivanje još jednog zasjedanja.