Željka Cvijanović

Međunarodni sud - veš mašina za pranje ratnih biografija 

  • 13.01.2019. 14:57

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema povjerenja u međunarodno pravosuđe, kao ni ono na nivou BiH kada je riječ o ratnim zločnima, jer je dosadašnja praksa pokazala selektivan pristup i uklapanje sudskih presuda u prethodno kreiranu i nametnutu političku matricu.

Komentarišući odlazak bivših pripadnika terorističke OVK u Hag, gdje će biti saslušani u Specijalnom sudu zbog zločina počinjenih nad Srbima i drugim nealbancima, Cvijanovića je istakla da se u suštini napravi pritisak kako se svi moraju pojaviti pred pravosuđem, a onda se jedni oslobađaju, a drugi presuđuju. 

"Što se tiče sudovanja u BiH za ratne zločine, dovoljno je samo prisjetiti se toga da je Srbima presuđivano retroaktivnom primjenom zakona iz 2003. godine za djela počinjena ranije u toku rata. S druge strane, na Bošnjake i Hrvate primjenjivan je zakon iz SFRJ koji je blaži i koji je i bio na snazi u vrijeme počinjenja djela za koja su procesuirani", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da su međunarodni sudovi, kao i Sud BiH, više služili za pranje biografija nesrpskih počinilaca koji su listom oslobađani, uprkos dokazima i svjedocima. 

Da je u pravosudnim institucijama pravda dijeljena na pravedan način, kaže Cvijanovićeva, danas bi se moglo govoriti o pomirenju među narodima na prostoru bivše Jugoslavije, ali to se, nažalost, nije desilo, jer je to sudovanje za jedne bilo tamnica, a za druge veš mašina za pranje ratnih biografija. 

"Zato nemam nekakva posebna očekivanja ni sad kad se pred Specijalnim sudom u Hagu saslušavaju i pripadnici OVK", rekla je Cvijanovićeva.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм