Veliki broj projekata

Milion maraka bespovratnih sredstava za 12 opština u Srpskoj

  • 01.07.2019. 19:37

Selo u Čelincu dobija cestu, Istočno Sarajevo novo izletište, žene u Brodu poboljšanje zdravstvene zaštite, a Laktaši jedan novi i dva obnovljena vrtića. Uz ove četiri još osam opština u Republici Srpskoj dobilo je bespovratna sredstva od oko milion maraka za ove projekte.

Pola su finansirali Vlada Republike Srpske u okviru finansijskog mehanizma i Vlada Švajcarske putem razvojnog programa UN-a, a pola sredstava izdvojile su same opštine. 

"U okviru Finansijskog mehanizma finansiraju se razvojni projekti koji su predviđeni strategijama opština. Imamo dvije komponente, jedna je komponenta koja se tiče unapređenja kvaliteta javnih usliga i druga komponenta koja se tiče razvoja privrede i poljoprivrede u opštinama", rekla je Snežana Vujnić, direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

"Pomoću ovih projekata ustvari se čuje glas ljudi u opštinama, glas građana, ono što njih brine i ono što je njima potrebno, tako da se te stvari mogu riješiti putem ovih projekata", kazao je Dimke Stančev, predstavnik Ambasade Švajcarske u BiH.

Svaka opština može dobiti najviše 100 hiljada maraka, a minimalno 25 odsto sredstava mora sama finansirati. Opština Laktaši je za gradnju i obnovu vrtića dobila 93 hiljade maraka, a sami su izdvojili još 73 hiljade. 

"Predviđeno je da se sva tri vrtića koja imamo na području naše opštine, od kojih je jedan u izgradnji u Aleksandrovcu opremi, a u ovim drugim da se izvrši dodatno opremanje i izgradnja igrališta za djecu", istakao je Ranko Karapetrović, načelnik Opštine Laktaši.

Od 2014. godine na ovaj način finansirano je 46 projekata sa ukupno 5,9 miliona maraka, a više od 150 hiljada građana ima korist od toga. Uskoro počinje šesti ciklus, putem kojeg će lokalne zajednice ponovo imati mogućnost prijave za dobijanje bespovratnih sredstava.