Zbog nerada

Milorad Dodik predlaže manji budžet sudovima i tužilaštvima

  • 04.07.2018. 19:30

Tužilaštvima i sudovima u Srpskoj treba smanjiti budžet, poručio je je to predsjednik Srpske Milorad Dodik gostujući sinoć na ATV-u. 

Tako bi, možda, počeli da rade svoj posao, kaže Dodik. 

“Mislim da ova država RS, treba da uskrati novac za tužioce i sudije zato što ne rade svoj posao, mi iz budžeta, ovaj narod plaća takve tužioce, mi njima trebamo prepoloviti budžetska sredstava i reći: evo vam sada da vidimo, radite pošteno svoj posao, vratićemo vam 50%. Pošteno samo neka rade, zašto su dozvolili da se stvara imaginacija svega toga?", kaže Dodik.

Da u pravosudnim institucijama mnogo toga ne štima slažu se i u opoziciji iako nisu sigurni da bi udar po džepu poboljšao efikasnost. Dragan Čavić, predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu kaže da su hitno potrebne ozbiljne izmjene Zakona o tužilaštvima i sudovima, ali i krivičnom i sudskom postupku.

Prava i obaveze tužilaca, kaže, treba jasno definisati kao i detalje poput vremena za koje određeni tužilački posao mora da bude završen. 

“Mislim da treba razmisliti o jednoj potpuno radiklanoj promjeni, jednostavno riješimo našim zakonima, način izbora sudija i tužioca, jer ovo je postalo krajnje neozbiljno da sudije i tužioci, ne polažu račune nikome nego svom esnafskom udruženju koji se zove VSTS", rekao je Dragan Čavić predsjednik Odbora  za politički sistem, pravosuđe i upravu u NS RS.

Prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog Savjeta Milan Tegeltija kaže da nije čuo za prijedlog predsjenika RS da  budžet sudijama i tužiocima  treba prepoloviti, pa nije želio ni da komentariše. Ipak, smatra da sudovi i tužilaštva nemaju višak sredstava i ne vidi prostor za smanjenje budžeta tih institucija. 

Predsjednik RS, Milorad Dodik, taj prostor vidi i kaže da nakon što se smanji budžet za sudije i tužioce, može da bude vraćen, ali tek kada počnu da rade svoj posao.