Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Milunović: Na Garavicama počinjen genocid nad Srbima

  • 23.09.2019. 15:54

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da su ustaše krajem jula i početkom avgusta 1941. godine ubile više od 12.000 Srba na Gravicama, kod Bihaća, čime su počinile genocid.

"Genocid nad Srbima na Garavicama počinile su i komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata jer se godinama o tom zločinu ćutalo", rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom pomena Srbima koje su prije 78 godina ubile ustaše koji će u selu Garavice biti održan u srijedu, 25. septembra.

On je podsjetio da je 1948. godine na Garavicama bila postavljena spomen-ploča na kojoj je pisalo da su ustaški zlikovci tom mjestu pobili Srbe.

"Kada se radio spomen-kompleks 1986. godine, tada je visoki funkcioner Komunističke partije Јugoslavije /KPЈ/ Hakija Pozderac insistirao da se javnosti predstavi da su tu pobijeni Srbi, Hrvati i Muslimani", napomenuo je Milunović.

On je naveo da je, prema engleskim obavještajnim podacima, na Garavicama ubijeno od 14.000 do 14.500 ljudi.

Govoreći o istorijskom značaju ovog događaja, Milunović je podsjetio da je nakon uspostavljanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u aprilu 1941. godine počeo progon Srba na svim prostorima gdje su vjekovima živjeli.

"U okolini Bihaća početkom juna 1941. godine počeo je progon viđenijih i bogatijih Srba i Јevreja, pljačka i oduzimanje njihove imovine, a zatim njihovo masovno hapšenje, mučenje i deportacije", istakao je Milunović.

On je naglasio da se najveći pokolj Srba na Garavicama desio krajem jula i početkom avgusta 1941. godine.

"Ustaše su na prevaru odvodile Srbe, govoreći im da idu na prisilni rad u Njemačku ili na radnu obavezu da krče ruševine pravoslavne crkve u Bihaću i ostalih objekata. Dovodili su ih na masovno stratište na Garavicama i tu ubijali, a taj zločin je vodio masovnom istrebljenju Srba sa tih prostora", kaže Milunović.

On je rekao da, nakon proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, srpski živalj na ovom prostoru iznosi svega 1,5 odsto stanovništva.

Milunović je potvrdio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona dalo saglasnost za predstojeći pomen koji će na Garavicama organizovati Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ranije kantonalni MUP nije dao dozvolu za održavanje ovog skupa 14. septembra, pravdajući to velikim prilivom migranata na tom prostoru.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da program obilježavanja počinje u 11.00 časova služenjem parastosa žrtvama ustaškog zločina.

Graonić je rekao da je za 11.20 časova predviđeno polaganje vijenaca, a u 11.30 časova obraćanje zvaničnika.

Govoreći o obilježavanju proboja Solunskog fronta koje će krajem septembra biti održano u Solunu, Milunović je najavio da će ovom događaju prisustvovati i delegacija Vlade Republike Srpske.

"Poslednju subotu u septembru svake godine se obilježava velika pobjeda srpske vojske na Solunskom frontu", podsjetio je Milunović.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)