Bolnica u Doboju

Ministar Bogdanić posjetio rekonstruisano Odjeljenje onkologije

  • 27.09.2018. 13:31

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetio je danas rekonstruisano Odjeljenje za onkologiju Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju, u kojem će se pružati usluge za oko 200 pacijenata ove regije koji su do sada morali ići u zdravstvene centre u Banjaluci.

Bogdanić je rekao novinarima da je bolnica osposobila određeni broj bolesničkih prostorija i sobu u kojoj se vrši rastvaranje citostatika, te obučila određeni broj ljekarskog osoblja, da bi pacijenti kroz dnevni boravak dobili zdravstvenu uslugu po koju su morali odlaziti u Banjaluku. 

On je pohvalio težnju profesora Zdenke Gojković da se hemioterapija daje na isti način u cijeloj Republici Srpskoj, da se postignu slični standardi i da gdje god je to moguće pacijent terapiju dobije u nadležnoj bolnici, odnosno zdravstvenoj ustanovi sekundarnog nivoa. 

Bogdanić je naveo da se na taj način poboljšava komfor pacijenta i smanjuju troškovi odlaska u Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, čiji konzilijumi sada zajedno sa kolegama hematolozima i onkolozima iz cijele Srpske prate sva dešavanja. 
  
Nacionalni koordinator za maligne bolesti u Republici Srpskoj Zdenka Gojković izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je rekonstruisano Odjeljenje za onkologiju u dobojskoj bolnici, ističući da je to "velika stvar zahvaljujući razumijevanju ministra". 

Onkolog dobojske bolnice Nataša Đekić Matković kaže da na mjesečnom nivou terapije prima do 210 pacijenata, sa karcinomom dojke, debelog crijeva, želuca. 

"Prvi konzilijum imali smo 6. marta i tada smo imali 17 pacijenata. Nažalost, broj pacijenata se svaki put povećavao, te smo došli do 28 pacijenata po konzilijumu", navela je Matkovićeva. 

Ona je najavila da će se konzilijumi od oktobra sastajati svake sedmice, a ne svake druge kao do sada. 

Matkovićeva kaže da je neophodno obezbijediti specijalizaciju za onkologa, s obzirom na veliku regiju i potrebe o kojima se trenutno na Odjeljenju stara pet sestara, te više sekundarnih ljekara opšte prakse koji su na obuci. 

Direktor bolnice Milorad Živković kaže da su na Odjeljenju za onkologiju obezbijeđene još dvije prostorije za muške i ženske pacijente, a vrijednost tih radova je do 10.000 KM. 

"Do sada se više od 300 najtežih pacijenata oboljelih od malignih bolesti liječilo u Banjaluci, a današnjim otvaranjem Odjeljenja smanjuju se njihovi troškovi", rekao je Živković, koji je najavio daće se naredne sedmice otvoriti obnovljene prostorije psihijatrije. 

On kaže da se nastavlja plan poboljšanja zdravstvenih usluga i njihovo proširenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

Bolnica "Sveti apostol Luka" je regionalnog tipa i obezbjeđuje stacionarnu i konsultativno-specijalističku zdravstvenu zaštitu sekundarnog i dijelom tercijarnog nivoa za oko 270.000 stanovnika osam opština dobojske regije.