Ministar Lukač u posjeti Ribniku i Mrkonjić Gradu

  • 23.10.2020. 19:13

Ribnik je već pod video nadzorom, Mrkonjić Grad tek treba da bude pokriven kamerama. O tome su načelnici ovih opština razovarali sa ministrom Draganom Lukačem. U Ribniku je već postavljena 21 kamera, a sve to koštalo je 39.000 maraka.

Kamere će bilježiti sve šo se dešava na javnim površinama, samim tim doprinijeti i prevenciji krivičnih djela, a istrage će biti jednostavnije.

Ipak kamere, tvrdi ministar, neće ugrožavati privatnost građana

"Ni u kom slučaju ne radimo snimanje privatnih površina niti na bilo koji način ugrožavamo privatnost naših građana sve ono što se dešava na javnim površinama po pitanju saobraćaja, prevenije krivičnih djela i prekršaja, i sama istraga biće na mnogo lakši način procesuirana", izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nije tu kraj projetkima koje opština Ribnik i MUP Srpske planiraju da rade zajedno. Naredni će biti uređenje Policijske stanice. Ono što je najvažnije, kaže načelnik Ribnika, jeste da imaju policijsku podršku s obzirom da je Ribnik na udaru i jeden od migrantskih ruta.

"Ako znamo da smo jedna od opština koja se graniči sa FBiH da kod nas i prolazi jedna migrantska ruta onda znate od kakvog je značaja sistem video nadzora za opštinu Ribnik i bezbjednost svih naših građana", rekao je Nebojša Karać, načelnik opštine Ribnik.

Nadzorne kamere doprinijeće i boljoj bezbjednosti Mrkonjić Grada. Na ulicama će biti instalirano 46. A ubrzo će biti raspisana i tenderska procedura za nabavku i instalaciju video nadzora.

"Sigurno će to biti dobra stvar za Mrkonjić kao što se već pokazalo u većini opština u Republici Srpskoj gdje je MUP u prevntivnom smislu postiže mnogo bolje rezultate u prevenciji krivičnih djela i prekršaja", dodaje Lukač.

"Ovo već možemo da smatramo da ćemo završiti do kraja godine to je 46 kamera ali nama treba toga još, veća sigurnost i bezbjenost jer smo mi ovdje na tromeđi puteva na granici sa Federacijom", kazala je Divna Aničić, načelnik opštine Mrkonjić Grad.

Instaliranje video nadzora zajednički su projekti opština i MUP-a Srpske. A realizuju se širom Republike Srpske.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.