Ukupno 18 zakona

Ministarstvo finansija priprema najviše novih zakona

  • 25.02.2019. 16:58

Programom rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2019. godinu predviđeno je da se pred poslanicima nađe 36 novih zakona i 56 izmjena i dopuna postojećih zakonskih rješenja, kao i 53 strategije, izvještaja, informacija i drugih akata.

Najviše posla imaju u Ministarstvu finansija koje će pred poslanike uputiti ukupno 18 zakona i izmjena i dopuna zakona i petnaestak raznih strategija, informacija i izvještaja, dok će iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju pred poslanike poslati samo jednu informaciju i jednu strategiju.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić kaže da je bilo u planu da se u parlamentarnu proceduru upute neka zakonska rješenja.

"Bile su planirane neke izmjene i dopune zakonskih rješenja, ali resor za ekonomske odnose je prešao u nadležnost novog ministarstva privrede i preduzetništva, pa vjerujem da će oni to da urade", kaže Klokić.

Poslije ministarstva finansija, najviše posla u pisanju zakona imaće u ministarstvu uprave i lokalne samouprave iz koga će poslanicima poslati osam zakona, potom u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kojem je planirana izrada sedam zakona od kojih je svakako najvažniji zakon o poljoprivredi.

Po šest zakona će predložiti ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

U novom ministarstvu privrede i preduzetništva pripremaju pet zakonskih rješenja, kao i u ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, rada i boračko-invalidske zaštite i energetike i rudarstva. U ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju pripremaju izmjene i dopune četiri postojeća zakona, a u ministarstvu saobraćaja i veza tri. Zakoni o radio-amaterizu i o unutrašnjoj plovidbi su već bili pred poslanicima, ali u formi nacrta. Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić kaže da će se prijedlozi pomenutih zakona naći na dnevnom redu u skladu sa programom rada parlamenta.

"Prijedlozi će u drugom kvartalu biti pred poslanicima i u prijedlogu zakona ćemo obrazložiti koje poslaničke sugestije ili sugestije sa javnih rasprava smo prihvatili, a što se tiče izmjena i dopuna zakona o javnim putevima, on je tek u pripremi", kaže Trninić.

Narodni poslanici će najviše posla imati prije godišnjih odmora, jer je programom rada predviđeno da se u drugom tromjesečju pred njima nađu 43 zakona i druga akta, dok se u prvom tromjesečju pred njima našlo svega sedam zakona i sedam drugih akata.

Informacije i strategije

Po dva zakonska rješenja pred narodne poslanike će uputiti ministarstva porodice, omladine i sporta, prosvjete i kulture i trgovine i turizma.

Pored izmjena i dopuna zakona o zaštiti od nasilja u porodici i zakona o sportu, ministarka Sonja Davidović u skupštinu će uputiti i dvije informacije i jednu strategiju. Za razliku od nje, ministarke trgovine i turizma Dragica Kovač prosvjete i kulture Natalija Trivić pred poslanike će poslati samo po dva zakona.
 

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм