Ministarstvo odbilo Rješenje Grada, predmet vraćen na ponovni postupak

  • 10.05.2021. 15:07

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni drugostepeni organ, poništilo je Rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka kojim se odbija privremeno zadržavanje objekta – bašta otovrenog tipa (Kajak terasa) i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak, jer je prilikom donošenja osporenog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona.

Rješenje nadležnog odjeljenja Grada Banjaluka o legalizaciji Kajak terase, očigledno, doneseno je ishitreno, uz niz procesnih nedostataka, i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja. 

Prvo, došlo je do povrede odredbe člana 5. stav (1) Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji propisuje da  nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju, nadležni organ, u ovom slučaju grad Banjaluka, mora izvršiti uviđaj na licu mjesta, što u ovom predmetu nije urađeno.

Takođe, bilo je neophodno da se pouzdano i bez greške utvrdi da li je izgradnja spornog objekta započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Kako bi se u ovom slučaju donijela ispravna odluka u smislu člana 17. stav (2) Zakona o legalizaciji, s ciljem utvrđivanja potpunog i tačnog činjeničnog stanja, predmet je potrebno upotpuniti, između ostalog,  i izjavama svjedoka o vremenu izgradnje predmetnog objekta, takođe, potrebno je saslušati i nosioca izrade urbanističko-tehničkih uslova.

S obzirom na pojačan interes javnosti, tražimo od gradonačelnika i nadležnih organa u Gradskoj upravi, da se ponovljeni postupak u ovom predmetu vodi uz striktno poštovanje zakona i zakonskih procedura, kako bismo ubuduće izbjegli slične situacije.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podržava svaku incijativu za zakonito korištenje objekata, ali ne možemo podržati da se grubo krše propisi i donose ishitrena rješenja koja nisu u skladu sa Zakonom.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм