Vukosavlje

Mirjanić: Hitno početi sanaciju štete od poplava

  • 27.06.2018. 13:25

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas u opštini Vukosavlje da će u narednih sedem dana početi hitne mjere sanacije oštećenja kanala, nasipa i puteva nastalih usljed nevremena koje je prije deset dana zadesilo ovu lokalnu zajednicu.

"Nakon hitnih mjera koje će realizovati Javna ustanova `Vode Srpske`, u narednih 10 dana ova ustanova će napraviti projekciju potrebnih mjera da se oštećenja otklone na cijelom toku od 2,5 kilometara kanala, sa predračunom sredstava", izjavio je novinarima Mirjanić. 

On je nakon sastanka sa načelnikom Vukosavlja Borislavom Rakićem naglasio da će poslije tog roka biti utvrđena dinamika realizacije predloženih mjera. 

Mirjanić je istakao da je na sastanku, kojem je prisustvovao direktor "Voda Srpske" Milan Kikić, dogovoreno da ova javna ustanova u naredna četiri mjeseca uradi projektnu dokumentaciju za potpunu revitalizaciju svih 2,5 kilometra nasipa na kanalu Gnionica, nakon čega će razgovarati o načinu finansiranja i izvođenja radova. 

"Osim toga, dogovorili smo se da most na ušću Gnionice u rijeku Bosnu, koji se nakon poplava urušio, bude izvađen iz kanala, da se zatrpaju odroni, saniraju obale i da se, uz izradu projekta revitalizacije kanala, uradi i projekat izgradnje novog mosta na ovom dijelu kanala", rekao je Mirjanić. 

Načelnik Rakić rekao je da je procijenjena šteta na opštinskim i objektima u privatnom vlasništvu oko 350.000 KM. 

"Šteta na usjevima procijenjena je na 130.000 KM", rekao je Rakić i istakao da je zaplavljeno 17 kuća i više pomoćnih objekata, oštećeni su putevi i uništeni poljoprivredni usjevi. 

Rakić je istakao da Opštinska komisije za procjenu štete nije radila procjenu štete na kanalu koji je u vlasništu Javne ustanove "Vode Srpske", ali da će šteta na kućama, infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima biti oko 1.000.000 KM. 

"Sanacijom kanala kroz Vukosavlje, koji je rađen 1965. godine, biće zaštićeno od poplava oko 400 domaćinstava, uglavnom izbjeglih i raseljenih iz više od 50 opština bivše Jugoslavije", napomenuo je Rakić.