Zajedno bili na službi u Makedoniji

Mladić i Milovanović - dva tijela, a jedna duša

  • 09.10.2019. 20:35

Ratko Mladić i Manojlo Milovanović upoznali su se 1981. godine, kad su kao oficiri JNA bili na službi u Makedoniji. Početkom 1992. godine, pošto se JNA povukla iz Makedonije, Ratko Mladić je bio u Kninu, a Manojlo Milovanović u Nišu. Istog dana, 8. maja 1992, istim ukazom obojica su bili unaprijeđeni, dobili prekomandu u Bosnu i Hercegovinu. Tri dana kasnije, 11. maja, imali su prvi kontakt telefonom. Mladić je već bio u Bosni, a Milovanović još u Beogradu. 

"Idi u avionsku luku u Batajnici. Tamo te čeka helikopter. Sjedi u helikopter i gdje te pilot iskrca, tamo ti je mjesto", rekao je Mladić. 

Helikopter je odvezao Milovanovića u Crnu Rijeku kod Han Pijeska, gdje ga je dočekao Mladić i "uveo ga u situaciju u Bosni i Hercgovini".

"I onda mi je on pričao da je rat u Bosni i Hercegovini neizbježan, između pripadnika muslimansko-hrvatske koalicije i pripadnika JNA. Pošto se JNA mora povući, kao i iz Hrvatske, zaštita srpskog naroda neće više postojati. Zbog toga je rukovodstvo Srpske republike Bosne i Hercegovine odlučilo formirati srpsku vojsku, o čemu sutradan, 12. maja trebala biti donesena odluka na skupštini srpskog naroda u Banjaluci. Shvatio sam da nestaje JNA i u Bosni i Hercegovini", rekao je MIlovanović.

Upravo se to obistinilo. U zoru 12. maja 1992. Mladić je odletio helikopterom JNA u Banjaluku, a uveče se vratio kao komandant Vojske Republike Srpske.

"Za mene je bilo važno da je odmah po dolasku Mladić rekao: od danas smo legitiman glavni štab. Ja sam komandat štaba, a ti si načelnik tog štaba i moj zamjenik", sjećao se Milovanović. 

Tako su za samo četiri dana od imenovanja za general potpukovnika, odnosno general majora JNA Ratko Mladić i Manojlo Milovanović, prethodno na službi u Kninu i Nišu, postali čelni ljudi Vojske Republike Srpske, čiji je ratni štab cijelog rata bio u podzemnom skloništu JNA u Han Pijesku. 

Kada su Manojla Milovanovića upitali kako ocjenjuje saradnju sa Mladićem u ratu on je odgovorio:

"Citiraću pukovnika Mladića iz tih vremena. Često je izjavljivao i na sastancima i kad smo bili sami - nas dvojica smo dva tijela, a jedna duša."

Ratko Mladić je s mjesta za optužene osmjehom i aplauzom odobrio tu izjavu. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм