Zaražene 392 osobe u Srpskoj

Na UKC-u 47 pacijenata sa teškom kliničkom slikom

  • 11.04.2020. 18:40

Virus korona utvrđen je kod još 11 osoba u Republici Srpskoj.  Riječ je o šest muškaraca i pet žena. Osam osoba je iz Banjaluke, i po jedna osoba iz Čelinca, Kalinovika i Istočne Ilidže.

Među testiranima su zdravstveni radnici iz Banja Luke, Bijeljine, Ugljevika, lica iz karantina širom Srpske. U protekla 24 časa testirano je  448 uzoraka. Trenutno je u Republici Srpskoj novi virus korona potvrđen je kod ukupno 392 osobe.

"Trenutno u UKC imamo 95 pacijenata, 47 pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, dok je 28 pacijenata sa lakšom do srednjeteškom kliničkom slikom i oni se naravno nalaze na pulmologiji, na donjoj lokaciji . U izolaciji immao 13 pacijenata koji čekaju svoje nalaze i pet pacijenata koji se nalaze na respiratoru. Dva pacijenata su bila na respiratoru i oni su oporavljeni u smislu da nemaju potrebu za respiratorom", kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić.  

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije nošenje rukavica i zaštitnih maski na otvorenom u Srpskoj je obavezno. Trgovci i drugi davaoci usluga, u direktnom kontaktu, moraju biti zaštićeni maskom i rukavicama i sprovoditi propisane mjere dezinfekcije. Takođe, kupci su dužni da budu zaštićeni maskom i rukavicama. Cilj ove mjere je sprečavanje širenja virusa korona. 

"Zato je jako bitno kada je kontakt manji od metar udaljenosti da svi primjenjujemo mjere lične zaštitne opreme. Znači, podrazumjeva se maska i rukavice. U slučaju da su ti kontakti na većoj udljenosti, postoje mjere koje smo mi propisali kroz nasa upustva, psotoje mjere dezinfekcije, lične higijene kako bi se otklonila mogućnost eventualno potencijalne zaraze", kaže Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Velika je odgovornost na zdravstvenim stručnjacima i radnicima, zahvalni smo na njihovom trudu i radu. Vlast u Republici  Srpskoj će iznaći  mogućnosti da ih nagradi, rekao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH. Zahvalnost dugujemo i građanima, kaže Dodik.  

"Ova situacija nije prošla. Ova situacija je još uvijek opasna i da ne treba olako shvatati neke male zastoje koje vidimo. vidjeli ste prije nekoliko dana u Italiji, bilo je opšte zadovoljstvo činjenicom da to stagnira, pa je odjednom nabujao i broj zaraženih i onih koji su umrli. Mi moramo i dalje ostati oprezni, moramo slušati upute medicnksih stručnjaka. I oni su ti koji određuju našu politiku", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije građanima je zabranjeno okupljanje u grupama većim od tri osobe na javnim mjestima.  Na otvorenom prostoru moraju da se pridržavaju zaštitne mjere  rastojanja od dva metra. Većina Banjalučana, koje je sunčan dan i dvadesetak stepeni, izvuklo na ulice mjera su se pridržavili.

- "Tako trebaju svi da nose, da se pridržavamo  svi, da ne bi neko prenio na nekog i tako",

- "U suštini je potrebno, naravno, svi da se pridržavamo, tako da vidjećemo. Nije uvijek lako, pogotovo kad ste sa ovako malom djecom, ali treba da se pridržavamo za opšte dobro svih nas",

- "Što se mora, nije teško",

- "Nikako, odvratno", kažu građani.
 

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)