Do kraja juna

Načelnici i gradonačelnici moraće da smanje broj zaposlenih u upravama

  • 18.01.2019. 19:27

Ostalo je manje od pola godine da načelnici i gradonačelnici u Srpskoj usklade broj zaposlenih u opštinskim i gradskim upravama sa brojem stanovnika u tim lokalnim zajednicama.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi na hiljadu stanovnika trebalo bi da budu zaposlena tri radnika. Neki su svoj dio već odradili, ali je mnogo onih kojima ta odredba ne odgovara. Popis stanovnika u najvećem gradu Srpske iz 2013. godine, Narodna Skupština je odbacila, pa je neophodan relevantniji parametar, smatra prvi čovjek Banjaluke.

"Mi defakto ne znamo koliko u stvari stanovnika imamo da bismo na bazi toga računali neku kvotu od 3,4 ili 2 prema 1. Mi smo već ranije pokrenuli inicijativu i ona sad ide preko Saveza opština i gradova da se taj kriterijum tako postavljen promjeni", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Sličan problem imaju i u izuzetno nerazvijenim opštinama. U Istočnom Drvaru, prema posljednjem popisu, boravi tek oko 80 stanovnika. Mnogo ih je više koji uživaju svoja prava, uvjerava načelnica te opštine. Kaže i da će tražiti izmjene Zakona koje će se odnositi upravo na nerazvijene opštine.

"Taj popis stanovništva, to za nas ne važi. Kakvih 79 stanovnika, ja ovdje u lokalnoj zajednici opslužujem ne 1800 nego 3000 stanovnika. E sad što oni fizički nisu nastanjeni ovdje, ali imaju zemlju, korisnici su i katastarski su ovdje. Znači imaju prava i nemaju alternative", kaže Milka Ivanković, načelnik opštine Istočni Drvar.

Očekivano, usklađivanje najviše smeta sindikalcima. Kažu da bi ta odredba izazvala mnogobrojne probleme.

"Jer ta odrednica o ograničavanju broja zaposlenih na osnovu broja stanovnika ne nalazi se nigdje u evropskom zakonodavstvu i izmjenama zakona mora da se prevaziđe taj faktor", kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

U resornom ministarstvu tvrde da se na usklađivanju intenzivno radi. Najavljuju da će u narodnom periodu razgovarati i pokušati da nađu kompromis sa Savezom opština i gradova. Lejla Rešić navodi primjer Trebinja u kojem je bilo čak 150 više zaposlenih nego što je planirano.

"Naše oprijedeljenje nije da ljudi ostanu bez posla. Oni nisu krivi za probleme i viškove koji su neki drugi napravili. Ideja je da zaustavimo takvu praksu, a naravno da ljudima koji danas rade, da sačekamo ili da odu u penziju ili da idu na neka druga radna mjesta", kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave.

Rešićeva napominje da će iza zrazito nerazvijene opštine biti nešto drugačiji kriterijumi. U Zakonu piše da u opštinama do hiljadu stanovnika, može da bude 7 zaposlenih, dok u onima koje imaju od 4.000 do 5.000 stanovnika, dozvoljeno je zaposliti 17 radnika u opštinskoj upravi.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм