Milenko Savanović

Ne smijemo zaboraviti one koji su dali živote za Srpsku

  • 07.07.2018. 13:32

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas u Bratuncu da Srpska nikada ne smije zaboraviti one koji su dali živote za njeno stvaranje i da se mora brinuti za porodice poginulih boraca.

Savanović je ukazao da posebno mlade generacije moraju biti edukovane o istoriji, kao i o tome koliko su Srbi smetnja u očima neprijatelja i koliko oni atakuju na srpski narod da nestane. 

"Ovdje smo da odamo dužno poštovanje i neizmjernu zahvalnost najboljima među nama koji su poginuli braneći ono što je sveto - slobodu, otadžbinu, svoju zemlju, istinu i sve ono za šta vrijedi dati život", rekao je Savanović u Bratuncu, gdje je prisustvovao pomenu za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata. 

Savanović je rekao da su ubijeni Srbi bili na braniku zemlje koja je istorijski interesantna za srpske neprijatelje od dolaska Austro-ugarske, koja je nastojala da srpski etnički prostor u Podrinju i istočnoj Hercegovini umanji, da Srbe raseli i naseli katoličkim i muslimanskim življem kako bi razdvojili Srbiju i BiH, odnosno kako bi razdvojili "srpsko tijelo". 

"To je istorijski projekat koji je nama dobro poznat i koji i danas traje i, nažalost, on se fazno ispunjavao kroz istoriju u Prvom i Drugom svjetskom ratu i u ratu devedesetih godina", istakao je Savanović. 

On je rekao da je u Drugom svjetskom ratu Nezavisna Država Hrvatska činila zla u Brodu na Drini, podsjećajući da je u Miloševićima u jednom danu 300 djevojaka skočilo u rijeku Drinu kako ne bi pale u ustaške ruke. 

Savanović je istakao da je Drugi svjetski rat bio možda i najcrnje poglavlje u istoriji srpskog bića kada su Srbi stradali od neprijatelja sa kojima su bili u zajednici u Jugoslaviji, što govori o srpskim zabludama.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином