Ustavni sud Srpske

Neustavan član Zakona o postupku osnovanja katastra

  • 30.10.2019. 13:24

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je na današnjoj sjednici da je neustavan član Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Srpske koji propisuje da će se postupak osnivanja katastra nepokretnosti koji je počet prije stupanja na snagu ovog zakona, okončati u skladu sa ovim zakonom.

Ustavni sud je ocijenio da lica koja su pred nadležnom upravom počela postupke pojedinačnih osnivanja katastra nepokretnosti, u vrijeme njihovog pokretanja nisu mogla da predvide posljedice primjene osporene odredbe.

Utvrđeno je i da pojedine odredbe odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, koju je donijela Skupština grada Banjaluka nisu u skladu sa zakonom i Ustavom, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Osporavanim odredbama je propisano da korisnik usluge grijanja ne može bez pisane saglasnosti davaoca usluge obavljati zamjene, prepravke ili dogradnje na unutrašnjim instalacijama, kao i da će u slučaju da davalac usluge bude onemogućen da izvrši provjeru u naknadno ostavljenom roku, datom na obavještenju, korisniku usluge biti obračunat puni iznos troškova toplotne energije.

Konstatovano je da je ovakvim propisivanjem donosilac akta izašao iz okvira svojih zakonom utvrđenih ovlašćenja.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.