Zbog navodne umiješanosti u korupciju

Nikola Špirić na "crnoj listi" američke administracije

  • 11.09.2018. 19:05

Nikola Špirić, SNSD-ov poslanik u Parlamentu BiH, upisan je na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, i to zbog navodne umiješanosti u korupciju.

Njemu i njegovoj porodici, zabranjen je ulazak u Ameriku. Sankcije su samo odraz frustracija odlazeće američke ambasadorke u BiH, odgovara Špirić. Morin Kormak je, tvrdi, povukla očajnički potez, i to samo 28 dana prije izbora.

"Gotovo je neshvatljivo da se političke ucjene vrše preko najužih članova porodice, dakle supruge i djece, to mi djeluje politički šizofreno, ali evo nadam se da će doći do konsolidacije američke demokratije i da će ambasadorka ili abmasador koji je u Sarajevu već za dvadesetak dana biti bivši", istakao je Nikola Špirić.

I dok iz američke ambasade poručuju da državni sekretar Majkl Pompeo i Ministarstvo spoljnih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju, Špirić odgovara da obavještajne strukture u BiH, američkoj administraciji dostavljaju lažne informacije, kakva je i ta da se bavio korupcijom. BH ministar spoljnih poslova, Igor Crnadak za sankcije je čuo iz medija. Zvanično - ne zna ništa. Njegov kolega, ministar bezbjednosti, Dragan Mektić tvrdi da zna kako je Špiriću.

"Mi se ne radujemo tim sankcijama niti bilo kojim sankcijama da ih dobije iko u Srpskoj. Bar mi iz SDS smo svjesni i znamo šta znače "crne liste" i takva vrsta sankcija", istakao je Mektić.

Američki državni sekretar, koji je potpisao odluku, i ne zna ko je Nikola Špirić, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ovo je, kaže Dodik, izolovan slučaj, jer je Špirić u Sarajevu član opozicije, a sankcije se zbog korupcije, kaže, uvode uglavnom ljudima iz vlasti. Iza sankcija Špiriću se, tvrdi predsjednik Srpske, ipak krije nešto drugo.

"Njegova krivica je što nije htio da podrži sumorni i antisrpski rad obavještajne službe i on je podnio ostavku i nije htio da bude dio komisije koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje mene, Vučića, Željke Cvijanović i rukovodioca iz Srpske i Srbije", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je odluka američke administracije ponižavajuća za Ameriku, a ne za Nikolu Špirića i da se radi o čistom političkom obračunu. Na američkoj crnoj listi, od ranije su i Milorad Dodik, Biljana Plavšić, Radovan Karadžić, i još nekoliko političara iz Srpske. Ranije je Dodik izjavio da ga sankcije američke administracije ne dotiču i da se ne osjeća ugroženim.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.