Zakona o fiskalnim kasama

Novim izmjenama Zakona u borbu protiv sive ekonomije

  • 14.02.2019. 14:24

Vlada Srpske je, s ciljem smanjenja sive ekonomije koja je naizraženija u segmentu robe i usluga, utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama. 

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, s ciljem uvođenje poreskih olakšica po osnovu ulaganja radi pospješivanja investiranja u proizvodne djelatnosti i njihovog stimulisanja.

Predložene izmjene i dopune proizašle su iz konsultacija Vlade Republike Srpske sa poslovnom zajednicom o mjerama koje predstavljaju stimulans i olakšavaju poslovanje poreskih obveznika koji se bave proizvodnim djelatnostima. 

Predloženim izmjenama i dopunama propisano je da poreski obveznik može da izvrši umanjenje poreske osnovice poreza na dobit za vrijednost ulaganja u opremu i postrojenja za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću. 

Ovim nacrtom definisana je izmjena koja se odnosi na amortizaciju stalne imovine koja nije u vlasništvu poreskog obveznika, ali pod uslovima da ulaganja koja je on izvršio u tuđu stalnu imovinu, koju koristi, povećavaju nabavnu vrijednost sredstva, a koja ne umanjuje zakupninu definisanu ugovorom o zakupu. 

Za utvrđivanje osnovice poreza na dobit značajna novina je da se u oporezive prihode ne uključuju prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja, koji su u prethodnim poreskim periodima bili uključeni u poresku osnovicu, a nisu bili priznati kao rashod u poreskom bilansu. 

Ovim nacrtom zakona propisana je odredba o rashodu po osnovu umanjenja vrijednosti zaliha po osnovu usklađivanja vrijednosti, koje se priznaje u poreskom periodu u kojim su te zalihe prodate, odnosno otpisane pod uslovima propisanim članom 11 Zakona o porezu na dobit. Predloženim odredbama se precizira izricanje zaštitne mjere zabrane obavljanja djelatnosti i jasno se određuju uslovi u kojima Poreska uprava Republike Srpske mora izreći tu mjeru, te se jasno određuje njeno trajanje. 

Kao izuzetak uvodi se mogućnost da ako poreski obveznik, u roku od 48 sati od izvršenja prekršaja za koji se izriče mjera zabrane obavljanja djelatnosti, plati izrečenu prekršajnu novčanu kaznu, mjera zabrane obavljanja djelatnosti neće biti izvršena. 

Ukoliko isti obveznik ponovi taj prekršaj, biće mu izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u dvostrukom trajanju koja takođe neće biti izvršena ukoliko plati novčanu kaznu u duplom iznosu. 

Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje čiji je cilj usklađivanje ovlašćenja i standarda nadzora sa opštim principima i najboljom međunarodnom praksom nadzora nad društvima za osiguranje, u skladu sa propisima EU i preporukama FSAP misije, a radi veće zaštite interesa osiguranika i investitora. 

Ovim izmjenama predloženo je da se dodatno unaprijedi korporativno upravljanje kroz podjelu odgovornosti funkcije direktora na najmanje dva izvršna direktora i licenciranje svih članova upravnog odbora, da se uvede odbor za reviziju, kao obavezan organ u društvu za osiguranje. 

Predloženo je postepeno povećanje iznosa osnivačkog kapitala, povećanje zaštite osiguranika kroz izuzimanje od prinudne naplate sredstava koja služe za pokriće matematičkih rezervi, te preciziranje postupka vanredne uprave, dodaje se u saopštenju.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.