Otkriven spomenik braći Sokolović

Obilježeno 100 godina od velike pobjede srpske vojske

  • 28.06.2018. 15:36

U Andrićgradu obilježeno je stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, generalni sekretar u kabinetu predsjednika Srbije Nikola Selaković, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrosanski Hrizostom i akademik Matija Bečković otkrili su danas u Andrićgradu spomenik braći Sokolović - Mehmed paši i Svetom Makariju.

Spomenik braći Sokolović, koji se od danas nalazi na ulazu u grad od kamena, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrila Principa postavljene u Beogradu.

Spomenik je otkriven tokom ceremonije obilježavanja stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica rekao da će Srbi danas, kada obilježavaju stotinu godina od Velikog rata, biti krivi jer obilježavaju pobjedu.

"Trebalo je da prođe 500 godina pa da otkrijemo spomenik braći Sokolović",  naglasio je Kusturica.

Dodao je da je zahvaljujući predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i institucijama Srpske, te dobroj saradnji sa Srbijom to moguće.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da mu je drago što su se ponovo okupili na ovom mjestu, gdje se obilježava veliki dan, a gdje su Srbi masovno stradali.

"Moramo se okrenuti našim državama, Republici Srpskoj i Srbiji, jer Srbi nisu imali slobodu kad nemaju državu. Bili smo cilj i meta mnogima. Veliki rat odnio je mnogo naših sunarodnika. Čitav vijek iza nas bio je vijek oporavljanja. I dan danas oporavak traje", rekao je Dodik.

Ponosan je kako kaže što Emir Kusturica nije odustao da razvija ovaj grad, te što su zajednički nastojali da ovo mjesto bude mjesto ujedinjenja.

"Srbija je takođe značajan ulagač u Andrićgrad. Zahvalni smo joj na tome. Važno je da zajedno radimo, da se ne stidimo svog identiteta i da nastavimo krupnim korakom", kaže Dodik.

Generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković na početku govora prenio je pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

"Srbija voli Srpsku i voljeće je zauvijek", rekao je Selaković.

Podsjetio je na stradanja Srba u Velikom ratu, naglasivši da srpska žrtva i borba za slobodu nikada ne smije biti zaboravljena.

"Vidovdan znači da postojimo", kazao je Selaković.