Potrebna reforma

Obrazovni sistem mora uhvatiti korak sa savremenim svijetom

  • 29.11.2019. 19:03

Obrazovni sistem u Republici Srpskoj, od predškolskog do visokog obrazovanja, mora da uhvati korak sa regionalnm i globalnim procesima. Da bi to postigli, potrebna je reforma obrazovnog sistema koja je, u Republici Srpskoj, započeta. 

Ono što napravimo kroz tu reformu, odrediće budućnost ovih prostora, čulo se na prvoj konferenciji "Uloga obrazovanja u razvoju društvene kohezije" koju realizuju Unesko, Unicef i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

"Mi moramo koji sad odlučujemo, da razumijemo potrebe i trenutka i te nove generacije i da napravimo sistem koji je najbolji moguć. Mi moramo na kraju ovogo procesa da imamo jedan uspješan sistem ukoliko to ne budemo imali i ukoliko ne budemo imali uspješno obrazovanje i uspješan rezultat toga, možemo proglasiti neuspjeh", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Potrebno je, složili su se učesnici, vratiti značaj profesiji, povećati plate u obrazovanju i školovati i one koji školuju djecu. 

"Cilj ovog projekta koji provode Unicef, Unesko i Undp, jeste da promoviše društvene vrijednosti da se ostvari borba protiv raznih nejednakosti da se ostvari borba protiv nesolidarnsoti, društvene kohezije, pod zajedničkim ciljem a to je da se obezbjedi mir", kaže Sezin Sinanoglu, rezidentni koordinator UN-a u BiH.

Plan je da u narednih pet godina sva djeca budu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem jer osim usvajanja znanja, obrazovanje podrazumijeva i formiranje čovjeka i njegovih vrijednosti. Što se visokog obrazovanja tiče, Srpska je krenula u reforme. 

"Novim zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske postavljamo nove temelje visokog obrazovanja u Srpskoj koji će biti onoliko čvrsti koliko budemo svi zajedno kao društvo polagali vjere i nade da će se stanje u visokom obrazovanju promijeniti", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

"Prvenstvno smo donijeli plan reformskog procesa razvoja koji podrazumjeva prvenstvno inovaciju nastavnih planova i programa, digitaliazciju udžbenika, stimualtivno okruženje, razvoj sporta kao važnog aspekta   djece i ličnosti i naravno digitaliazcija", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Cilj je da se djeci u Republici Srpskoj obezbjedi stimulativno okruženje za učenje i kvalitetni programi kako bi bi po završetku školovanja bili osposobljeni za primjenu naučenog znanja.
 

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.