Istočno Novo Sarajevo

Otkriven spomenik stradaloj djeci Srpskog Sarajeva

  • 13.09.2018. 10:54

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda danas su svečano otkrili spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i položili vijence.

Spomen-obilježje za 120 najmlađe stradalih u minulom ratu na ovom području osveštali su sveštenici Mitropolije dabrobosanske, a vijence su položili i roditelji stradale djece Istočnog Sarajeva, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, te predstavnici ostalih delegacija. 

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. postavljeno je u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava", a na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara "Sumrak", koji su posvećeni stradaloj djeci. 

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na 120-oro ubijene djece, od kojih je najmlađe imalo 16 mjeseci, najstarije 17 godina. 

Sredstva za izgradnju ovog spomen-obilježja obezbijedio je kabinet predsjednika Republike Srpske. 

Još pročitajte: Osveštanje spomen-obilježja stradaloj djeci Srpskog Sarajeva


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Istočnom Sarajevu da nema oprosta za one koji su u proteklom ratu ubijali djecu.

"Potrudiću se da u budućnosti institucije Republike Srpske, dok god postoje, progone zločince nad našom djecom. Ne mogu oprostiti, niti hoću. Isto se odričem bilo koga u srpskog narodu ko je ikada ubio dijete, bez obzira čije i bez obzira na motive", rekao je predsjednik Srpske nakon što je sa direktorom Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu Danijelom Mrdom svečano otkrio spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva. 

Dodik je zahvalio inicijatorima podizanja spomen-obilježja jer je bilo potrebno da sjećanje na stradalu djecu ne ostane samo bol porodica, nego da bude dio kolektivnog teškog sjećanja na vrijeme kada se narod Srpskog Sarajeva beskrajno junaštvom borio za slobodu, da ostane svoj na svome i gubio ono najmilije - djecu. 

"Kada strada dijete, strada cijeli svijet. A ovdje je srušeno najmanje 120 svjetova. Potpuno sam uvjeren da je opravdano osvetiti se zločincima koji su to počinili. To nije politički već ljudski govor, našu djecu niko ne smije da tuče i ubija", poručio je Dodik. 

Predsjednik Srpske je napomenuo da su srpskom narodu kroz istoriju ubijana djeca, podsjetivši na Drugi svjetski rat, kada je na prostoru Nezavisne Države Hrvatske (NDH) formiran jedini koncentracioni logor na svijetu za djecu, srpsku djecu, u kojem je stradalo njih 3.000. 

"Cijeli prostori Krajine ostali su pusti zato što je NDH imala državni projekat uništenja Srba, prije svega novorođene djece. I kao da se istorija ponavlja, i ovdje i širom Republike Srpske stradala su naša djeca", rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu. 

Predsjednik Srpske je podsjetio da su na ovom prostoru 1995. godine snajperskim metkom muslimanske vojske ubijene desetogodišnja Milica Lalović i devetogodišnja Nataša Učur. 

"Nažalost, naše žrtve, stradale tokom rata, uključujući i djecu, minimizirane su i potcjenjivane od međunarodne zajednice i neke pravde koja se instališe u Sarajevu, a koja je, u stvari, nepravda", rekao je Dodik. 

Kao primjer te nepravde, Dodik je istakao katastrofalan rad Suda i Tužilaštva BiH. "Ne možemo prihvatiti takvo pravosuđe i učiniću sve i kada ne budem na javnom funkcijama da pravda stigne zločince. Mora da se zna ko je to uradio, nemoguće da se to ne zna. Kako je moguće da takav još hoda ovdje?", upitao je Dodik. 

On je upitao i kako danas u Istočnom Sarajevu nema diplomata zapadnih zemalja i da li je 120 srpske djece manje važno nego što su neke druge žrtve. 

"Kakvu nam poruku šalju? Zašto ovdje nema američke ambasadorke ili nekog iz Evrope? Zar ne vide da su i ovdje stradala djeca? Kako je moguće da nemaju empatiju?", upitao je predsjednik Srpske. 

Dodik je poručio da srpski narod ne smije oprostiti ubijanje djece jer ako se to dogodi - ponovo će stradati. "Naka Bošnjaci u ovoj zemlji žive svoj život i ne diraju Republiku Srpsku. Ovo je naša zemlja i mi je nećemo dati bez obzira na to šta oni misle", rekao je Dodik i dodao da Srbi traže pravdu, a ako je ne bude - neće biti ni BiH. 

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. postavljeno je u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava", a na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara "Sumrak", koji su posvećeni stradaloj djeci. 

Spomenik koji simbolizuje golubove izgrađen je na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na 120-oro ubijene djece, od kojih je najmlađe imalo 16 mjeseci, a najstarije 17 godina. 

Sredstva za izgradnju ovog spomen-obilježja obezbijedio je kabinet predsjednika Republike Srpske.