Sačiniće se kvalitetna analiza

Pašalić: Demografsko stanje na Balkanu nije povoljno

  • 08.02.2019. 14:30

Demograf Stevo Pašalić izjavio je danas u Banjaluci da će u narednih mjesec dana biti sačinjena demografska analiza s ciljem izrade mjera populacione politike.

"Ljudi iz struke i ministri u Vladi Srpske sačiniće ovu analizu. Imamo mnogo otvorenih pitanja, među kojima su migracije, ali i dispariteti prisutni u prostornom razvoju", rekao je novinarima Pašalić, nakon pripremnog sastanka za pokretanje nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske, koji je organizovala predsjednik Srpske Željka Cvijanović. 

On je napomenuo da se sada ne može govoriti o broju mjera populacione politike. 

"Demografsko stanje na Balkanu nije povoljno, ali treba djelovati optimistično. Imamo određenih potencijala i veoma je važan način na koji ćemo sprovoditi mjere populacione politke", dodao je Pašalić. 

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić istakao je da je za validne demografske analize važno imati pouzdane i sveobuhvatne podatke. 

"Republički zavod za statistiku se priprema za popis stanovništva koji bi trebalo da bude 2021. godine. Moramo imati tačne podatke da bi rezultati nacionalnog programa demografske obnove bili vidljivi", rekao je Komić. 

Univerzitetski profesor Milimir Mučibabić rekao je da mora biti pospiješena demografska slika u Republici Srpskoj, jer je ovo jedan od osnovnih problema sa kojima se društvo suočava. 

"Govorili smo danas o odnosu države, porodice i demografske slike, odnosno šta nam je perspektiva i na koji način može biti poboljšana demografska slika. Za mjesec dana sačinićemo kvalitetan demografski program koji će biti dostavljen organima izvršne vlasti", kaže Mučibabić. 

Sastanku su prisustvovali ministri u Vladi Srpske i stručnjaci u oblasti demografske politike.