Direktor ERS

Petrović: Matično preduzeće izmirilo obaveze prema dobavljačima

  • 09.03.2021. 12:59

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je danas da Matično preduzeće zaključno sa 1. martom nema dugovanja prema dobavljačima, te da je ovo preduzeće apsolutno stabilno i izvršava sve obaveze.

- Na današnji dan svi dobavljači matičnog preduzeća unutar holdinga su isplaćeni u potpunosti. Tome je doprinijela i proizvodnja u protekla dva mjeseca, januar i februar, i sa današnjim danom mi smo imali viška prihoda od ukupno 40 miliona KM, što nam je popravilo bilanse, uvećalo proizvodnju i izmirilo sve obaveze koje nam dospijevaju na dan 1. mart - rekao je Petrović novinarima.

On je napomenuo da su 2019. i 2020. bile među najtežim godinama za poslovanje ERS-a.

- Prema planu, u ove dvije godine trebali smo da poslujemo sa plusom od 21 milion KM, a zbog smanjene hidrologije u 2020. godini koja je bila jedna od najsušnijih godina, zbog nedostatka hidroelektrane Plat od 14 mjeseci i zbog niže cijene električne energije usljed slabije potražnje u 2020. godini na međunarodnom tržištu, mi smo imali prihode manje za 85 miliona KM - naveo je Petrović.

On je rekao da je, sagledavajući ukupne rezultate u 2019. i 2020. godini, Elektroprivreda Republike Srpske unutar sistema uštedjela 31 milion KM na održavanju, tako i na izdacima za lične dohotke, ali je preduzeće napravilo dodatni minus zbog pomenuh efekata.

Petrović je naveo da je razlog za minus u poslovanju ERS-a u 2020. godini isplata stimulativnih otpremnina unutar pet elektrodistributivnih preduzeća u sistemu ERS-a.

- Što se tiče isplate otpremnina u elektrodistributivnim preduzećima od 4.000 radnika, koliko je brojalo pet distribucija, ovim postupkom je otišlo 797 radnika i isplaćen 31 milion KM - rekao je Petrović.

On je dodao da je u toku i četvrti talas isplate otpremnina gdje se očekuje odlazak oko 150 radnika zaključno sa 31. martom, a dio tih sredstava će biti isplaćen do 31. marta, a dio u roku od 60 dana od izlaska radnika iz ovog sistema.

- Distribucije će ukupno brojati negdje oko 3.000 radnika, što je smanjenje za oko 30 procenata u odnosu na ono što smo imali godinu dana ranije - istakao je Petrović.

On je naveo da problemi postoje u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ "Gacko" i RiTE Ugljevik koja negativno posluju i imaju određena dugovanja prema dobavljačima, prvenstveno za izvođenje radova.

- Zajedničkim angažmanom uprava ta dva zavisna preduzeća, kao i uprave Matičnog preduzeća iznalazimo načine za finansiranje tih dugova kako bi ta preduzeća uspješno poslovala, obavljala remonte koji predstoje od 1. aprila i održala stabilnost elektroenergetskog sistema Republike Srpske - rekao je Petrović.

On je naglasio da je Elektroprivreda Republike Srpske i u teškim uslovima poslovanja u 2019. i 2020. godini uspjela da maksimalno iskoristi proizvodne kapacitete.

- Na taj način uspjeli smo da ostvarimo rezultat da smo apsolutno likvidni i stabilni u finansijskom smislu, kao i u pogonskom smislu - istakao je Petrović.

On je rekao da će u ovoj godini ERS započeti reorganizaciju proizvodnih preduzeća gdje će se posvetiti racionalizaciji troškova i po pitanju radne snage i održavanja gdje smatraju da mogu biti ostvarene dodatne uštede.

Petrović je rekao da je cijena električne energije za sva domaćinstva u Srpskoj 25,1 evro za hiljadu kilovat-časova električne energije.

- Elektroprivreda Republike Srpske, kao jedna od tri elektroprivrede u BiH, ima daleko nižu cijenu od ostale dvije elektroprivrede - naglasio je Petrović.

Petrović je rekao da će Elektroprivreda Republike Srpske za investicije koje se sada rade pribjeći podizanju kredita da bi bile ispoštovane zacrtane investicije i tako obezbijeđen razvoj ERS-a.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина