"Stvaraoci Republike Srpske"

PIK i Incko da izvrše pritisak na bošnjačku stranu

  • 26.01.2019. 11:38

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" smatra da od Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka treba tražiti da jasno primoraju bošnjačku stranu, uz pretnju sankcijama, da trajno odustane od kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz Asocijacije pozdravljaju ostvareno jedinstvo srpskih parlamentarnih stranaka ispoljeno na sastanku održanom na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali ističu da nisu sigurni da su svi najavljeni potezi najbolje izabrano sredstvo u odbrani Srpske od avanturističkih nasrtaja onih koji su 1992. godine prouzrokovali rat.

"Smatramo da SDA, iako najveća politička stranka bošnjačkog naroda, nije adresa od koje možemo očekivati rješenja nastalog problema. Opasno bi bilo prihvatiti takozvano odlaganje podnošenja zahtjeva za preispitivanje imena Republike Srpske, jer je potpuno jasno da bi svaki pristanak SDA bez garancije PIK-a bio neiskren", navode iz Asocijacije.

U saopštenju se dodaje da bi to bila repriza obećanju SDA kada je na početku rješavanja krize u BiH prihvatila da svaki narod može da formira svoj nacionalni entitet i da ga nazove po svom izboru.

"Tada smo od Alije Izetegovića dobili to čvrsto uvjerenje, zauzvrat - da odustanemo od Јugoslavije", navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije ističu da se izjava Incka u vezi sa ovim problemom, sa naglaskom da zahtjev SDA ugoržava proces formiranja vlasti, ne može shvatiti ni kao blaga kritika SDA, nego prije kao ohrabrenje sa implicitnom porukom da predlagači terbaju sačekati neku drugu zgodnu priliku da svoju zamisao ostvare.

U saopštenju se navodi da predstavnici Republike Srpske treba da ukažu i na zamjenu teza koju čini Bakir Izetbegović, koji navodnu povredu ljudskih prava, što je potpuno izmišljena konstrukcija, povezuje sa imenom entiteta koji je stvoren isključivo voljom srpskog naroda.

"Ispit logike ne može izdržati da bi ljudska prava bilo za koga bila riješena sa promjenom imena, čak kad bi sadašnja Republika Srpska, malo ili puno, u svom nazivu unijela atribut koji bi se mogao bez i najmanje dvojbe dovesti u vezu sa bošnjačkim narodom", navedeno je u saopštenju.

To povezivanje dvije nespojive stvari, smatraju u Asocijaciji, tragikomično je, jer kad bi to bilo ozbiljno, onda ne bi bilo odgovora zašto Francuska, Hrvatska, Španija, Slovenija, i stotinu drugih država, nemaju u svom nazivu atribut koji ukazuje da u tim državama žive i drugi narodi, osim naroda po kome su te države nazvane.