Počelo snimanje nastave "na daljinu" za đake u izolaciji

  • 04.11.2020. 19:18

Učenici u Republici Srpskoj neće ostati uskraćeni za nova znanja, jer je danas Republički pedagoški zavod u saradnji sa nastavnicima i RTRS-om počeo sa snimanjem nastave. Časovi će se emitovati od ponedjeljka 9.11, a pratiće je oni đaci koji iz bilo kojeg razloga ne mogu pratiti redovnu nastavu.

"Imaćemo dva procesa od sljedeće sedmice: nastavu u učionicama za sve učenike koji su zdravi koji bez problema treba da pohađaju nastavu i za sve ove koje sam nabrojao preko RTRS-a za osnovce. Što se tiče srednjih škola mi ostajemo pri tome da takođe svi oni koji su zdravi imaće nastavu normalno koja će teći, a srednjoškolci koji su iskusniji, koji su bolje tehnički opremljeni, oni će koristiti platforme koje su koristili od marta do juna mjeseca ti učenici koji su u izolaciji", rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog predagoškog zavoda Republike Srpske.

Maske, dezinfekcija, prepolovljeni razredi, što kraće zadržavanje u školskim hodnicima pali su školarcima znatno lakše nego neodlazak u školu. Oni nemaju nedoumice da li je bolje pratiti nastavu od kuće ili u učionicama.

Umjesto slika jeseni, hodnici osnovne škole "Jovan Dučić" u Zalužanima sada su u znaku Kovida 19. Crteži virusa, maske, plakati fizička distanca DA, socijalna NE slikovito pokazuju odgovornost đaka u ovoj školi.

"Mi sa današnjim danom imamo samo jednu nastavnicu koja je u izolaciji, ali još uvijek nije potvrđeno da li je pozitivna ili nije i imamo dva pomoćna radnika. Što se tiče učenika, mi nemamo pozitivnih, a evo od jutros od devet sati, svako jutro radim presjek kakvo nam je stanje, imamo 35 učenika u izolaciji", istakla je Rankica Pušić, direktor OŠ "Jovan Dučić" Zalužani.

Do novih znanja učenici će moći uz pomoć svih dostupnih sredstava: redovne nastave, časova na televiziji i internet platformi. Obustava nastave mogla bi se desiti samo na lokalnom nivou i u pojedinačnim školama, kaže ministar prosvjete i kulture.

"Osnovna mjera Kriznog štaba je bila ta da škole, odnosno krizni štabovi date lokalne zajednice upućuju zahtjev ministarstvu prosvjete i kulture kako bi isti bio razmotren, kako bismo mi obustavili nastavu u toj školi na određen period, a u to vrijeme imaju mogućnost prelaska na nastavu na daljinu", naglasila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture.

Prva škola koja je na ovaj način zbog velikog broja izolovanih nastavnika obustavila nastavu bila je OŠ "Vuk Karadžić" iz Novog Grada. Masovno obustavljanje nastave od 16. do 20. novembra očekuje se u školama koje će 15. novembra biti biračka mjesta, kako bi se školske prostorije mogle adekvatno dezinfikovati.    

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.