Zbog milionskih gubitaka

Počinje sječa kadrova u Šumama Srpske

  • 12.09.2019. 19:10

Sječi šuma se staje u kraj, ali sa sječom kadrova u Šumama Srpske tek se kreće. Direktori 18 gazdinstava zbog loših rezultata biće smijenjeni.

Minus na računu, zaduženja, višak zaposlenih samo su neki od razloga zašto će rukovodstvo biti promijenjeno. 
Neki od gubitaša su Šumsko gazdinstvo “Romanija” Sokolac, “Vrbanja” Kotor Varoš kao i "Oštrelj" Drinić. Jasne instrukcije Vlada je dala Šumama Srpske. Obim proizvodnje mora biti ostvaren, sprovedena sistematizacija, u red moraju biti dovedeni ugovori sa drvoprerađivačima, ali ipak najneophodije su kadrovske promjene poručuje ministar Boris Pašalić.

“Opredijeljeni smo da probleme rješavamo na način prije svega da rješavamo kadrovska pitanja, jer smo se danas apsolutno složili oko toga da većina tih problema iako ima objektivnih problema, poput, vremenskih neprilika ipak većina tih problema je vezana za rukovođenje", rekao je Boris Pašalić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi RS.

Premijer je gubitaše pozvao da sa funkcije sami odu. Poručuje rukovodstvo je pod lupom, a mjere koje su danas predložene moraju biti i spovedene. Preduzeća kaže moraju pozitivno poslovati i Republika Srpska mora od njih imati koristi. 

“Ne možemo tolerisati gubitke, bahato ponašanje određene kriminalne radnje, krađe šuma i imovine, koja je imovina RS i to je jasno prenešeno”, poruka je Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS.

Šume Srpske u prvih šest mjeseci ove godine bilježe gubitak od 2 miliona i 600 hiljada. Razlog je uglavnom što planovi nisu ispoštovani. Ipak direktor Šuma vjeruje da je 9 mjeseci dovoljno da se šume Srpske vrate u plus.

“Kada govorimo za 6 mjeseci nismo izvršili plan u obimu sječe koliko je trebalo i koliko je bilo planirano, ali imamo i visine troškova oni su takvi kakvi jesu plate, a nismo uspjeli posjeći dovoljnu količinu drvnih sortimenata, međutim do kraja godine će se to izbalansirati”, kaže Slaven Gojković, direktor JP “Šume Srpske”.

"Šume Srpske" imaju 30 organizacionih jedinica. Mnoge od njih bilježe i uspješno poslovanje dok su neke uspjele da se izvuku iz minusa.
 

Тагови: