Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske

Počinje upis u srednje škole u Republici Srpskoj

  • 24.05.2019. 13:38

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske objavilo je danas konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2019/2020. godini, prema kojem je planiran upis 10.550 učenika u 16 struka.

"Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji na dan upisa nisu stariji od 17 godina. Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju imaju drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najkasnije do navršene 21 godine", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju je navedeno da kandidati ispunjavanje uslova dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih.

Učenici se upisuju u dva upisna roka - junskom, od 10. do 21. juna, te julskom, od 1. do 12. jula.

U junskom roku, za učenike koji imaju 60 i više bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole počinje 10, a završava se 11. juna, dok se rezultati upisa objavljuju 13. juna, na oglasnoj tabli škole.

Za učenike koji imaju manje od 60 bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 17, a završava se 19. juna, a rezultati upisa se objavljuju 21. juna.

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i srednje trogodišnje škole počinje 1, a završava se 3. jula. Rezultati upisa objavljuju se 5. jula.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se od 8. do 12. jula u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama, gdje ima slobodnog mjesta.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole u junskom upisnom roku počinje 10, a završava 11. juna. Posebni ispit u junskom upisnom roku kandidati polažu 13. i 14. juna. Rezultati ispita saopštavaju se kandidatima 15. juna.

U julskom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole počinje 1, a završava 2. jula. Posebni ispit u julskom upisnom roku kandidati polažu 4. i 5. jula.

Rezultati ispita saopštavaju se kandidatima 6. jula. Od 8. do 12. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje, upisuju se u srednje škole gdje ima slobodnog mjesta.

Kandidati se boduju na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Učenici prilikom upisa školi treba da dostave prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju.

Potrebno je priložiti i izvod iz matične knjige rođenih, diplomu "Vuk Stefanović Karadžić", diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja i adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм