Željka Cvijanović u Americi

Podsjećanje na zajedničku baštinu dva naroda

  • 26.07.2018. 11:36

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je svečanost povodom obilježavanja jubileja - 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće dobra prilika za podsjećanje na zajedničku baštinu dva naroda.

Cvijanovićeva, koja je prisustvovala ovoj svečanosti u Kongresu SAD u Vašingtonu, naglasila je da je istorijsko savezništvo srpskog i američkog naroda potvrda da je moguće izgraditi dobre partnerske odnose u budućnosti. 

Ona je istakla da je svečano obilježavanje stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće bilo prilika da se sa predstavnicima američke administracije razmijene iskustva i mišljenja o aktuelnim temama, ali i istakne položaj i značaj Republike Srpske u regionalnim okvirima. 

Premijer Srpske naglasila je Vlada Republike Srpske opredijeljena da gradi dobre odnose sa SAD, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

Svačanost su organizovali srpsko-američki kokus u Kongresu SAD, Ambasada Srbije i Srpska pravoslavna crkva. 

Osim svečanog prijema, koji je ujedno bio i centralni događaj, ovaj značajni jubilej se obilježava nizom manifestacija koje se u glavnom gradu SAD održavaju do 28. jula, a Cvijanovićeva će, između ostalog, prisustvovati i svečanom prijemu u Karnegi instituciji za nauku koji, u njenu čast, sutra organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu. 

Na Bijeloj kući se 28. jula 1918. godine prvi put zavijorila srpska zastava, kao znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svjetskom ratu. 

Tadašnji američki predsjednik Vudro Vilson izdao je saopštenje američkom narodu koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u gotovo svim uticajnim dnevnim novinama, a srpska zastava je podignuta iznad Bijele kuće, kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. 

U istoriji SAD, iznad Bijele kuće zastava neke druge zemlje vijorila se samo dva puta - ta čast je ukazana samo Srbiji i Francuskoj.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.