Pogoršanje epidemiološke situacije u Srpskoj, razmatraće se nove mjere

  • 03.03.2021. 19:27

Nove mjere za sprečavanje širenja zaraze predložiće Institut za javno zdravstvo Republičkom štabu za vanredne situacije već sutra. Razmišlja se o vraćanju odluke da se, gdje je moguće, radi od kuće, i da maske na otvorenom, opet, budu obaveza. 

"Rast broja pozitivnih lica na dnevnom nivou naravno da nam stvara pretpostavke da u narednom periodu moramo izvesti modifikaciju samih epidemioloških mjera odnosno uvođenje novih. Pravci u kojima ćemo djelovati su sigurno one rizične tačke koje su identifikovane u prethodnom periodu, to je nošenje maske u zatvorenom prostoru, fizička distanca, maksimalan broj osoba u organizovanim okupljanima", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo.

Povećava se i broj onih koji moraju u bolnicu. Sve je više mladih sa težom kliničkom slikom. 

"Povećao se broj pacijenata koji dolaze na preglede, a nažalost i pacijenata koji moraju ostati na hospitalizaciji i koji trebaju potporu mehaničke ventilacije. Pacijenti koje vraćamo kućno liječenje se nakon par dana vraćaju na hospitalizaciju", kaže direktor UKC-a, Vlado Đajić.

Nepoštovanja mjera dovelo je do pogrošanja epidemiološke situacije. Vakcinacija bi mogla da bude ugrožena. 

"Ukoliko mi kapacitete Domova zdravlja preusmjerimo ponovo u ari i kovid ambulante imaćemo problem sa samom realizacijom vakcinacije koja nam predstavlja jedan od glavnih alata za kontrolu same epidemije što svakako ne smijemo da dozvolimo i zbog toga moramo da vidimo kako i na koji način cijeli ovaj proces", kaže ministar zdravlja Alen Šeranić.

Najteža situacija je u Banjaluci. 

"Pacijenti razvijaju sve teže kliničke slike, da se razbiljevaju sve mlađi pacijenti, da temeprature koje oni imaju traju i 10 dana i više što je jedna od zabrinjavajućih činjenica  da takve pacijente moramo konstantno svakodnevno zbrinjavati liječiti u našim kovid ambulantama", kaže Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Osim novih mjera, na sutrašnjem sastanku razgovaraće se i o maksimalnom broju gostiju u ugostiteljskim objektima bez obzira na kvadraturu, kao i eventualnoj proslavi osmog marta.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм