Milorad Kojić

Pokrećemo inicijativu za ukidanje Instituta za nestala lica

  • 29.08.2018. 13:32

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je od formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine proces traženja nestalih Srba u potpunosti zanemaren zbog čega će pokrenuti inicijativu za ukidanje ovog instituta.

"Republički centar će zajedno sa Organizacijom porodica zarobljenih, poginulih i nestalih civila Republike Srpske, uz konsultacije sa drugim nevladinim organizacijama, nakon formiranja nove vlasti na nivou BiH pokrenuti pitanje ukidanja Instituta za nestala lica BiH", rekao je Kojić na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je naglasio da ovakav Institut za nestala lica BiH ne treba nikome, a posebno ne Srbima, jer je u potpunosti zanemareno traženje lica srpske nacionalnosti, te da se procesom traženja nestalih trebaju baviti entiteti, kako je ranije i bilo. 

Kojić je podsjetio da Institut za nestala lica BiH nije formirao centralnu evidenciju nestalih /CEN/ u BiH do 1. januara 2009. godine, već je uspostavljena na način da falsifikuje istoriju i da lažno prikazuju stradanje u Srebrenici. 

"Institut za nestala lica BiH ne želi da se bavi statusom i okolnostima nestanka lica, a Zakonom o nestalim licima BiH je i definisano da se CEN formira na osnovu ovoga", rekao je Kojić. 

On je istakao da u ovoj instituciji žele da održe tezu da su u Srebrenici nestali muškarci i dječaci, pošto će, ako se u CEN unesu okolnosti nestanka, imati problem sa tim jer će se utvrditi da je znatan dio nestalih iz Srebrenice poginuo u proboju kao legitiman vojni cilj. 

Kojić je naglasio da će iz tog razloga Vlada Republike Srpske i formirati novu međunarodnu komisiju za Srebrenicu koja će se baviti pitanjem stradanja ne samo u julu 1995. godine, već stradanjem svih naroda od 1992. do 1995. godine u Podrinju. 

On je rekao da se, prema evidenciji Republike Srpske, 5.518 lica vodilo kao nestalo, a još se traži 1.662 lica, od čega je 644 neidentifikovanih u spomen-kosturnicama. 

Prema njegovim riječima, do početka rada Instituta za nestala lica BiH u prosjeku 300 Srba je godišnje pronalaženo, dok je od početka rada Instituta 2008. godine svega 370 lica srpske nacionalnosti identifikovano. 

On je naveo da je za prvih šest mjeseci ove godine identifikovano šest lica srpske nacionalnosti, dok je u prošloj godini identifikovano svega 13 Srba. 

Kojić je istakao da su dodatni problemi u vezi sa ovim procesom i što se u potpunosti ignorišu institucije Republike Srpske, jer u Institutu smatraju da je ova nadležnost prenesena na nivo BiH i da niko u Srpskoj nema pravo da se bavi ovim pitanjem. 

"Institut za nestala lica BiH isključivo se bavi Srebrenicom i traže nestala lica bošnjačke nacionalnosti, dok nestale Srbe u potpunosti zanemaruju", rekao je Kojić i dodao da potpunu kontrolu nad procesom traženja u BiH ima Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/. 

Govoreći o stradanju Srba na Ozrenu u proteklom ratu, Kojić kaže da se 410 zarobljenih Srba vodilo kao nestalo, dok se još na tom području traži 126 nestalih Srba. 

"Republika Srpska na tom prostoru ne traži nestale, već sakrivene, zato što je 1997. godine federalna Komisija za traženje nestalih lica ponudila Komisiji za nestala lica Republike Srpske lokacije nestalih Srba na Ozrenu i Vozući, a da zauzvrat da dobiju podatke o nestalim Bošnjacima u Srebrenici", rekao je Kojić. 

On je podsjetio da je Republika Srpska 2004. godine dala Federalnoj komisiji za nestala lica 32 lokacije grobnica, dok nasuprot tome oni nikada Republici Srpskoj nisu dali podatke o nestalim Srbima na Ozrenu i u Sarajevu. 

Zdravko Jorgić, otac nestalog borca Vojske Republike Srpske Dalibora Jorgića na Ozrenu, rekao je novinarima da je poznato gdje su zarobljena 54 borca iz grupe "Gostović", gdje su dovedeni i na koji način su ubijeni. 

"Srpski vojnici koji su se živi predali ubijeni su na najsvirepiji način, vezane su im ruke i noge, ali je došlo naređenje od muslimanskog komandanta Sakiba Mahmuljina da se svi pobiju i odsječene su im glave", rekao je Jorgić. 

Jorgić kaže da je masovna grobnica sa tijelima ubijenih srpskih vojnika među kojima je njegov sin izmještena na nepoznatu lokaciju, ističući da institucije Republike Srpske treba nešto da urade u ovom slučaju, jer on ne vjeruje u rad Suda i Tužilaštva BiH. 

Sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac Štrkić rekla je da će ove godine Međunarodni dan nestalih - 30. avgust, biti obilježen na Ozrenu kod Manastira Svetog Nikole. 

Štrkićeva je rekla da program obilježavanja počinje u 11.00 časova služenjem parastosa kod spomen-krsta, te dodala da je u 11.15 časova predviđeno polaganje cvijeća i vijenaca, a u 11.30 časova obraćanje zvaničnika. 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)