Traga se za 126 boraca sa Ozrena

Porodice nestalih na meti prevaranata

  • 30.08.2018. 19:16

Za sinom koji je nestao na vozućkom ratištu traga od 1995, a nakon 23 godine dočekala je ucjene...

Krv u žilama Raduški Pavlović prije sedam dana je zaledio telefonski poziv u kome joj uz detaljan opis nestalog sina Slađana traže 500 evra prije i još toliko nakon ekshumacije na poznatoj lokaciji u Kamenici.

„Mlad je, visok, tanak, mršav i sve opisuje, vozio je sanitet, bio sam i kad god mi se javi opiše mi ga sve, toliko mi dadne tremu da mi je teško“, priča Raduška Pavlović. 

Prije isplate obratila se lokalnom Udruženju porodica nestalih. Kažu da nije jedina žrtva prevare u posljednjih mjesec dana. 

„Radi se o jednom kriminalnom miljeu koji je ovladao tehnologijom, sakupio podatke iz knjige koja je objavljena i preko interneta i veoma slatke riječi upućuje dok ne izmami novac. I jedna porodica Panić iz Modriče je nasjela“, svjedoči Drago Jović, predsjednik Organizacije poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila Doboj. 

Od 410 boraca nestalih na ozrenskom području, za 126 se još traga. Osim ucjena, porodice i organizacije koje ih okupljaju bole i sporost i nerad institucija. 

„Sve dok su radile entitetske komisije mi smo imali veliki uspjeh u traženju nestalih i sve drugo je išlo brže nego danas i zato tražimo da se to vrati nazad, da to RS ponovo osnuje kao institut koji će da djeluje i radi na području RS ili BiH na traženju nestalih lica srpske nacionalnosti“, kaže Marko Grabovac, predsjednik Rebubličkog odbora za traženje zarobljenih poginulih boraca i nestalih civila. 

Vlada zavjera ćutanja o srpskim žrtvama, saglasni su i zvaničnici. Obećavaju pomoć u  traganju za istinom.

„Mi ćemo biti u službi pomoći u svim vidovima da tim porodicama, na neki način, olakšamo njihov bol i pronađemo te koji su nestali“, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS. 

„Na nama je da tu zavjeru razbijamo, da budemo uporni i pokažemo našim porodicama koje traže svoje, a i međunarodnoj zajednici da nećemo odustati“, kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS. 

Na spisku nestalih Republike Srpske se nalaze 1.662 osobe. Od toga je 644 neidentifikovanih u spomen-kosturnicama. Odata im je počast kod krsta u blizini manastira Svetog Nikole na Ozrenu, gdje je služen parastos i položeni vijenaci.

Тагови: