NSRS

Poslanici o Zakonu o socijalnom stanovanju

  • 13.06.2019. 07:38

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena danas raspravom o Prijedlogu zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske.

Ovim zakonom se sistemski uređuje ova oblast, nosioci realizacije socijalnog stanovanja, korisnici prava, opšti i posebni uslovi, postupak i način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, ka i zakupnina i obaveze plaćanja. 

Ovim zakonom se uređuju i izvori finansiranja izgradnje i obezbjeđivanja stambenih jedinica za socijalno stanovanje, nadzor i druga pitanja od značaja za ovu vrstu stanovanja u Srpskoj. 

Predstavnik Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije LJiljana Orešković je obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini objasnila da je njime definisano da se stambeno zbrinjavanje u smislu socijalnog stanovanja obezbjeđuje dodjelom stambene jedinice u neprofitni zakup na određeno vrijeme uz sigurnost korištenja, dok traju potrebe za stambenim zbrinjavanjem i uz ispunjenost opštih i posebnih uslova, utvrđenih ovim zakonom. 

Ona je podsjetila da je pravo na dostojno stanovanje je jedno od osnovnih prava prema Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima. 

Oreškovićeva je navela da se ukazala se potreba za uređenjem ove oblasti s obzirom na to da postoji ogroman raskorak između potreba i mogućnosti velikog broja porodičnih domaćinstava u Srpskoj, koja ne mogu samostalno riješiti stambeno pitanje, a među njima su prvenstveno mladi, mladi bračni parovi, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, raseljena lica, izbjeglice i druge ranjive kategorije. 

Poslanici Narodne skupštine su ocijenili da je zakonsko rješenje odlično jer je sprovodivo i njime se rješavaju pitanja socijalnog stanovanja. 

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, Prijedlog zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. 

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova. 

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм