Narodna skupština Republike Srpske

Poslanici raspravljali o svemu osim o dnevnom redu

  • 25.06.2019. 19:12

O svemu, ali ne i po dnevnom redu, tako je danas bilo u Narodnoj skupštini, gdje je prva tačka dnevnog reda pala u treći plan. Rasprava o Prijedlogu zakona o bezbjednosti kritičnih tačaka infrastrukture, samo što je počela, opozicija je već zatražila pauzu uz zahtjev da im se dostave informacije o projmenama u zakonu o Policiji i unutrašnjim poslovima. 

Najviše bure u redovima opozicije podiglo je to što je Vlada iz prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona juče izbrisala tačku o rezervnom sastavu policije. Strpljenja nije bilo dovoljno ni nakon što su dobili ono što su tražili, pa su odmah nakon uvodne riječi predlagača zakona zatražili da Zakonodvani odbor ponovo iznese stav o Prijedlogu zakona. Nije bilo podrške poslanika, nakon čega je opozicija zatražila pauzu.

"Za klub poslanika SDS-a tražim pauzu od sat vremena, dok se ne uspostavi kvorum u skupštini," zatražio je Miladni Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon što je dio poslanika krenuo na skupštinska vrata, drugom dijelu, čini se, i nije bilo baš najasnije šta se tu dešava.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, povlačenje tačke o rezervnom sastavu policije obrazložili su riječima da je za tako nešto potrebno vrijeme, dodatne analize i sredstva kad su u pitanju konkursi, selekecije i dodatna oprema. Umjesto rezervnog sastava, Ministarstvo je odlučilo da reorganizuje interventne snage. Tako bi, Jedinica za podršku trebalo da postane Žandarmerija koja će biti dopunjena aktivnim sastavom pripadnika MUP-a.

"Suština zakona se mijenja, i ozbiljan predlagač bi povukao zakon i onda ne bi imali situaciju da raspravljamo o njihovom kukavičluku i izdaji interesa Republike Srpske. Ako su tvrdili da treba rezervni sastav zašto onda odustaju," rekao je Stanić. 

"Ovako kad gledam sa strane taj koncept bi mogao biti i bolji od ovoga što je bio prijedlog kad je u pitanju rezervni sastav policije. Moramo reći šta je cilj. Cilj nije rezervni sastav policije, cilj je da imamo poboljšane bezbjednosne strukture u Republici Srpskoj, koje mogu da odgovore povećanim bezbjednosnim zahtjevima," rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NS RS.
 
Opozicioni poslanici, umjesto o Prijedlogu zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura, govorili su i o okupljanju građana koje je najavljeno za četvrtak. Nekoliko poslanika iz opozicije  požalilo se na lokaciju određenu u Dozvoli za okupljanje, u banjlučkom parku Mladen Stojanović, a ne na Trgu Krajine.

"Opoziciji se ne da na određenom mjestu iskaže svoje nezadovoljstvo, a pozicija u ovoj situaciji može gdje god hoće," rekao je Tomica Stojanović, poslanik SDS-a u NS RS. 

"Nemojte ovdje u javnosti da pravite predstavu da je neko vama nešto zabranio i da se ne može na trg ići zato što vam neka sila ne da.. Ne može zato što je odluka donesena u skupštini," kaže Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima jasnije su definisana pojedina policijska ovlašćenja, navodi se u obrazloženju MUP-a Republike Srpske. To se, prije svega, odnosi na nadležnosti direktora, dodatno angažovanje posebnih jedinica i uspostavljanje sistema elektronskog poslovanja sa građanima.
 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.