Vlada Republike Srpske

Potpisani posebni kolektivni ugovori u oblasti obrazovanja  

  • 20.08.2019. 19:20

U Vladi Republike Srpske su danas potpisana još dva posebna kolektivna ugovora. Oni sa sobom donose novitete u oblasti obrazovanja, kulture i studentskog standarda. Parafe na ove dokumente stavili su ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, ministar prosvjete i kulture i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture. Veliko zadovoljstvo ne krije ministar Srđan Rajčević. Ovo je prvi posebni kolektivni ugovor za njegov resor.

"Moram da kažem da u ovom posebnom kolektivnom ugovoru, dakle, u odnosu na prethodnu verziju i ono što je prethodilo ovom potpisivanju, da su bolje terminološki definisane određene stvari, da su usklađene sa definicijama koje se nalaze u Zakonu o radu i da vjerujem da je, zapravo, ono što je najbitnije u toku ovoga potpisivanja, dakle, iz ovog kolektivnog ugovora ono što proizilazi, to je zapravo da je očuvan taj produktivni dijalog socijalnih partnera,” rekao je Srđan Rajčević, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Zadovoljni su i ostali potpisnici. Saglasni su da će potpisivanje ugovora poboljšati položaj zaposlenih u ovim oblastima, kako socijalni, tako i materijalni.

“Ono, takođe, što smo definisali ovim posebnim kolektivnim ugovorom jeste i da se osnovna plata uvećala za 12 odsto, za nastavnike koji rade u kombinovanim razredima od petog razreda osnovne škole. Tako da smo na neki način usaglasili uopšte rad kombinovanih odjeljenja u vaspitno – obrazovnim ustanovama,” rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Mi i dalje nastavljamo razgovore. Imamo tri godine važenje kolektivnih ugovora i u narednom periodu ćemo sigurno tražiti i bolji odnos prema zaposlenima, prema članovima sindikata, ali zadovoljan sam i ovim što smo ispregovarali, jer imamo blagi pomak na bolje, što je vrlo značajno," kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Ugovorom je predviđeno povećanje plate nastavnicima i medicinskim radnicima koji rade u školama i predškolskim ustanovama za djecu sa smetnjama u razvoju u iznosu od 10 odsto. Isto toliko povećanje će dobiti i nastavnici koji dio nastave izvode u ovim odjeljenjima, ali samo za te časove. 

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)