Pred odlazak u Beograd

Potrebno jedinstvo političkih stranaka iz Srpske za rješavanje političke krize

  • 20.09.2019. 19:07

Želimo da sačuvamo mir za srpski narod i u regionu - to je poruka predsjednika Srbije pred sutrašnji sastanak u Beogradu sa liderima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Očekuje jedinstvo vlasti i opozicije zbog sporne Deklaracije SDA ali i blokadi formiranja vlasti na nivou zajedničkih institucija. Jedinstvo je potrebno možda više nego ikad jer deklaracija udara direktno na Ustav i Dejtonski mirovni sporazum. 

"Ja ću sutra razgovarati sa predstavnicima svih značajnih političkih stranaka iz RS. Doći će i predsjednik Dodik ali i Mirko Šarović, Borenović i mnogi drugi i svi ćemo da razgovaramo o tome jer mi želimo da očuvamo mir za srpski narod, da se izborimo da imamo mir.  Ali je suština u tome da mi se čini da se komplikuju stvari u regionu i da je bolje ih rješavati nego ih ostavljati za neko buduće vrijeme jer u tom budućem vremenu mi se čini da jedna iskra može da napravi velike probleme za sve nas a ja se nadam da ih niko ne želi a siguran sam da ih Srbija ne želi", kaže Aleksandar Vučić, predsjednik republike Srbije.

Lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH za ATV kaže da je bitno da Srbija bude obaviještena o problemima u BiH. Važno je, kaže Dodik, da Republika Srpska pokaže institucionalnu snagu i da se postigne dogovor svih političkih partija.

"Važno je što će tu biti ... o tim važnim pitanjima. Važno je očuvati mir i stabilnost, važno je održati mogućnost dijaloga", kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH.

OFF
Sve političke partije iz Srpske moraju da budu jedinstvene u momentu ključnom za Republiku Srpsku, poručuje danas premijer Radovan Višković. Oglasio se i lider NDP-a, Dragan Čavić, koji kaže da je bitno da sutrašnji sastanak ne bude opterećen dnevnopolitičkih odnosima, nego da se nađe rješenje krize u kojoj se našla BiH. Predsjednik Socijalističke partije smatra da je sutrašnji sastanak naročito važan jer Srpska  ima namjeru da čuva trajne veze između Srba na ovim prostorima, a da je Deklaracija SDA nedvosmisleno usmjerena ka narušavanju odnosa među narodima u BiH.

"Mi smo pokrenuli inicijativu i na ovaj način predlažem da se pokrene strateški dijalog između Srba i Bošnjaka, zato što smatram da pitanje uređenja odnosa između Srba i Bošnjaka  najvažnije pitanje koje može da bude u funkciji stvaranja pravne stabilnosti u regionu", kaže Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Opozicija danas poručuje da je jedinstvo, bar kada je riječ o Deklaraciji SDA, zagarantovano. 

"Ja lično, ali i drugi predstavnici stranke su u više navrata iznijeli svoj jasan stav o ovom dokumentu koji je korak unazad. On je svakako po svom sadržaju neprihvatljiv i došao je u potpuno pogrešno vrijeme", kaže Mirko Šarović, predsjendik SDS-a.

"Samo Ustavom predviđena i definisana BiH ima smisla. Ko kakve vlažne snove sanja i ima, jao, pa znate kako me to zanima. Dakle, uvijek mora da dođe u Skupštinu, mora da dođe u Parlament. Gdje god je PDP dobiće žestok odgovor na sve što je u skaldu sa interesima Republike Srpske", kaže Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a.

Oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH. I Željko Komšić ima očekivanja od sutrašnjeg sastanka u Beogradu. 

"Ja se nadam da će gospodin Vučić, a rekao bih čak i da očekujem to od njega i poprilično sam siguran da će biti mudriji od naših ovdje političara kada je riječ o tom sastanku", kaže Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Formiranje Republike BiH, koje je zacrtano u Deklaraciji SDA, sve političke partije u Republici Srpskoj smatraju antiustavnim i antidejtonskim činom. Deklaracija, između ostalog, predviđa i uspostavljanje "bosanskog jezika".

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм