Šume Republike Srpske

Direktorima poručeno: Pozitivan poslovni račun ili smjena

  • 17.10.2019. 19:04

Pozitivan poslovni račun ili - smjena poručeno je danas svim direktorima Šumskih gazdinstava u Srpskoj iz Istočnog Sarajeva. Svoje račune danas je Predsjedniku Vlade Republike Srpske položio i VD direktora Šuma Srpske Slaven Gojković. 

Već ima pomaka u ovom preduzeću ali ne odustajemo dok sve ne bude pozitivno, izričit je Višković.

"Ovdje nema zaštićenih, ovdje svi oni koji budu gubitaši i sa devet mjeseci i sa 12 mjeseci moraće svoje fotelje ustupiti nekom drugom i to je sasvim jasno. Svi oni koji misle da se ovdje radi o nekim kozmetičkim promjenama nekim šminkama nisu upravu", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Pomaka u preduzeću već ima, kaže direktor i dodaje da se za prvih devet mjeseci ove godine poslovalo pozitivno, rezultat je 687.000 maraka ističe Gojković.  Pet gazdinstava trenutno je u plusu,  11 u minusu od kojih osam polako isplivava iz gubitaka.  Nakon sastanka sa predsjednikom Vlade, Gojković poručuje da je odlučan u namjeri da stanje u firmi dovede u red. 

"Gdje god se izvrši smjena kadrova, radi se i kontrola samog poslovanja, takođe i MUP se uključuje da vrši i on kontrolu i tamo gdje se utvrdi krivična odgovornost normalno da će biti podnesena i krivična prijava. Ne vidim razlog da se to ne uradi", kaže Slaven Gojković, v.d. direktor JP "Šume Republike Srpske".

Ranije je premijer govorio da u Srpskoj postoji problem sa krađom šumskih sortimenata ali i da ima rezultata u borbi protiv te pojave. Oko 900 kubnih metara drvnih sortimenata od maja ove godine oduzeto je u akcijama sprečavanja bespravne sječe i krađe šuma u Republici Srpskoj. 

Na godišnjem nivou, zbog nelegalne sječe šuma, bude podneseno oko 2 000 prekršajnih i krivičnih prijava.  Zabrinjava i činjenica da šumokradice godišnje naprave štetu od tri miliona konvertibilnih maraka.  Trenutno se radi na sprovođenju mjera koje je utvrdila Vlada Srpske s ciljem poboljšanja situacije u “Šumama Republike Srpske”. Usvojen je Nacrt zakona o šumama i izvršene kadrovske promjene u šumskim gazdinstvima.

Тагови: