Mandatar za sastav Vlade RS poručio

Prava izbjeglih i raseljenih u Srpskoj neće biti zanemarena

  • 28.11.2018. 19:13

Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Srpske se ukida, ali njihova prava neće biti zanemarena, poručeno je danas predstavnicima Udruženja izbjeglih i raseljenih na konsultacijama sa mandatarom Radovanom Viškovićem.

Taj resor biće pokriven sekretarijatom, koji će se baviti istim stvarima kao dosadašnje ministarstvo. Predstavnike organizacija koji su došli u Vladu, Višković je upoznao sa planovima rada budućeg sekretarijata.

"Neće biti narušena, niti ugrožena prava ove kategorije stanovnika u Srpskoj. Naglašeno je da će Vlada Srpske nastaviti sa realizacijom dogovorenih programa u ovoj oblasti, te da će podrška i zaštita prava raseljenih lica, izbjeglica i povratnika ostati u fokusu rada nove Vlade", saopšteno je iz Vlade RS.

Predstavnici izbjeglih i raseljenih zadovoljni su dogovorom. Bojali su se, kažu, da nakon ukidanja ministarstva neće imati kome da se obrate, ali mandatar ih je uvjerio da problema u realizaciji njihovih projekata, ubuduće, neće biti. Što se tiče onih koji su započeti, ima ih nekoliko, kažu u udruženjima izbjeglih i raseljenih.

"Potenciramo da taj sekretarijat naročitu pažnju treba da obrati na zaštiti srpske imovine u FBiH, to je projekat u toku, i mi želimo da se on i nastavi i dalje", istakao je Ignjat Simić, predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih lica. 

"Mandatar nam je objasnio i mi smo to shvatili, da ministarstvo neće, da rješavanje pitnja izbjeglih i raseljenih neće biti ništa manje rađeno, da će to preći u sekretarijat i i da će sekretarijat raditi iste stvari kao ministarstvo, dakle suština ostaje ista", naglasio je Vojislav Mišić, predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj. 

Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica ukida se zbog najavljene reorganizacije Vlade. 
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, biće podijeljeno na dva ministarstva, od koga će jedno biti nadležno za privredu. Mandatar, Radovan Višković, najavio je promjene i u ministarstvu za ekonomske odnose, a visoko obrazovanje izlazi iz nadležnosti ministarstva prosvjete i njime će se baviti ministarstvo nauke i tehnologije. 

Što se budućih ministara tiče, još nije poznato ko će dobiti koji resor, ali bi, barem po najavama mandatara, sastav Vlade narodnim poslanicima mogao da bude predložen u narednih desetak dana.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок