Emisija "Direktno"

Predstavnici opozicije i vlasti u studiju ATV-a: Ko ugrožava vitalne interese Srpske?

  • 13.09.2020. 21:40

U emisiji "Direktno" ATV-a o posebnoj sjednici o zaštiti vitalnog interesa Republike Srpske govorili su Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS, Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS, Milan Petković, potpredsjednik NSRS i Zoran Vidić, zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Zašto je Memorandumom saradnji CIK-a i amerčkog IFES-a ugrožen vitalni nacionalni interes?

"Preglasavanje srpsko člana Predsjedništva BiH je preglasavanje naroda Srpske i to je dovoljno da se pokrene vitalni nacionalni interes. Došli smo u situaciju da jedna međunarodna nevladina organizacija trebala da vrši kontrolu nad izbornim sistemom u BiH. Kroz memorandum koji je trebao da se potpiše sa CIK-om to se ne vidi na taj način. Ali je jasno kroz stavke koje su definisane u Memorandumu, ta organizacija je trebala da prati izborni sistem, da učestvuje u analizi biračkih spiskova, definiše šta je to govor mržnje. Trebala je da bude podrška CIK-u koja je po nama nelegalno izabrana, u nekim stvarima koje imaju politički karakter. Miješati se u politiku i dati saglasnost jednoj nevladinoj organizaciji u izbornom sistemu je rušenje političkog sistema koji je postavljen u BiH", kaže Žunić.

Iz opozicije koja je bila protiv održavanja posebne sjednice kažu da kada je riječ o ovom Memorandumu vitalni nacionalni interes nije ugrožen.

"IFES ne ulazi u zakonodavni dio osim što daje tehničku pomoć u smislu podrške obavljanju funkcija CIK-a koje su jasno definisane zakonom i drugim aktima", poručuje Bundalo.

Ono oko čega će svi biti saglasni je najava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će odluka o priznanju Kosova biti donesena u Parlamentu Srpske u slučaju da bude preglasan u Predsjedništva jer će biti protiv priznanja.

"Ukoliko dođe do preglasavanja, unaprijed izjavljujem da ćemo podržati takvu njegovu izjavu", poručio je Bundalo.

Istog mišljenja je i zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Zoran Vidić.

"Nijednog člana SDS-a ne morate da pitate. Naravno da nećemo podržati nikakvo priznavanje Kosova", jasan je Vidić.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм