ATV

Prijedlogom Programa ekonomskih reformi

Predviđeno povećanje transparentnosti javnog sektora

 • 12.12.2019. 11:52

Prijedlogom Programa ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine predviđeno je povećanje transparentnosti javnog sektora u Republici Srpskoj finaliziranjem potpune evidencije.

- U Republici Srpskoj su u toku aktivnosti smanjenja učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi, što će biti realizovano uspostavljanjem registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, te izmjenom organizacije javne uprave i povećanjem efikasnosti njenog rada - ističe se u navednom dokumentu koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj posebnoj sjednici.

Donošenjem Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske stvorene su pretpostavke za realizaciju navedene reformske mjere.

Cilj je da bude uspostavljen sveobuhvatan registar zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava radi stvaranja jedinstvene evidencije broja zaposlenih i transparentnijeg korišćenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih, a to će biti osnov za operacionalizaciju strateških planova za smanjenje ukupne potrošnje na plate.

U dokumentu se navodi da se neefikasnost javnog sektora ogleda u neefikasnosti javnih preduzeća, a postoji prostor i za unapređenje javne uprave Republike Srpske, prvenstveno njenom digitalizacijom.

Reformu javnih preduzeća treba posmatrati u tri segmenta - javna preduzeća koja zahtijevaju budžetsku podršku, komunalna javna preduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, te strateška javna preduzeća od kojih se očekuje da budu profitabilna i da budu jedan od izvora prihoda budžeta Republike, čija reforma mora da bude pažljivo sprovedena radi efikasnijeg poslovanja.

Neusklađenost obrazovanja i tržišta rada dovodi do strukturne nezaposlenosti, negativno utiče na konkurentnost i produktivnost privrednih subjekata, dovodi do neracionalne upotrebe resursa, a s druge strane, povećava i troškove privrednim subjektima kako bi prekvalifikovali kadar.

U oblasti visokog obrazovanja, školujući kadar za zanimanja za kojim Republika nema potrebe, stvara se jaz između obrazovnog sektora i tržišta rada i nezadovoljstvo onih koji završavaju fakultete za kojim tržište rada trenutno ne iskazuje potrebu, napominje se u dokumentu.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za ponedjeljak, 16. decembra.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program