Poltavčenko u Banjaluci

Prijateljske veze RS i Sankt Peterburga rezultirale konkretnom saradnjom

  • 14.09.2018. 11:49

Gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko izjavio je danas u Banjaluci da je od velikog značaja što su prijateljske veze Republike Srpske i Sankt Petergurga rezultirale konkretnom saradnjom, posebno u razvoju trgovinskih i ekonomskih veza.

Obraćajući se na forumu "Strateški dijalog o saradnji  Sankt Peterburga i Republike Srpske", Poltavčenko je ukazao na značaj izvoza kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz Srpske u Rusku Federaciju. 

"Danas možemo reći da ruski potrošači sa zadovoljstvom koriste voće iz Republike Srpske. Razmotrićemo i mogućnost izvoza drugih proizvoda, uključujući meso, jer se naši ljudi jako pozitivno odnose prema proizvodima sa prostora bivše Jugoslavije, pogotovo BiH i Republike Srpske", rekao je Poltavčenko. 

On je naveo mogućnost perspektivne saradnje u oblasti stambeno-komunalnih pitanja, ističući da Sankt Peterburg trenutno rješava problem regulisanja vodnih kanala, gdje može Republici Srpskoj ponuditi sasvim nove tehnologije. 

"Zanimljiva nam je i saradnja koju ćemo realizovati u oblasti informacionih tehnologija, kao što je korišćenja elektronskih zdravstvenih kartona. Mi smo uveliko prešli na ovaj sistem i imamo odlične rezultate, prvenstveno u povećanju efikasnosti rada ljekara", naglasio je Poltavčenko.