Rajko Dukić preporučio radnicima da ne slave Đurđevdan

  • 05.05.2020. 19:16

Rajko Dukić, pored poligrafa, ima nove instrukcije za svoje zaposlene, ovaj put im preporučuje da ne slave krsnu slavu.

Iako će Đurđevdan, jedna od najvećih krsnih slava, ove godine, za mnoge izgledati drugačije, to ne znači da ne bi trebalo da se proslavi. Uz svijeću, i bez gostiju, slavu su mogli da proslave i zaposleni u "Boksitu". Ukoliko se ipak, odvaže da to i urade, na posao, po Dukićevoj instrukciji ne bi trebalo da dolaze. 

"Međutim, ako se neko, od zaposlenih, odluči da to čini, odsustvo sa posla, radi slave, biće tretirano kao izostanak, a zaposleno lice biće upućeno na čekanje, minimum 15 dana. Za navedeno vrijeme, ne može se dolaziti u Kompaniju, ni po kom pitanju i bilo gdje", stoji u instrukciji Rajka Dukića, predsjednika Kompanije "Boksit" iz Milića.

Pored svega toga, Dukić se u jednom od dopisa upućenih ATV-u, pohvalio da je vjernik odlikovan brojnim priznanjima. Tada se, kratko osvrnuo i na instrukciju o proslavi krsne slave, gdje se, priznaje, mogla potkrasti i pokoja greška u tekstu.

"Obzirom na karakter djelatnosti Kompanije "Boksit" i prostora u kome radimo, zbog postojanja bojazni da može doći do određenih kontakata i zaraze, tokom slava, izdao sam Instrukciju, koja je očigledno pogrešno interpretirana, a moguće da su se potkrale greške i u tekstu", napisao je u dopisu ATV-u Rajko Dukić, predsjednika Kompanije "Boksit" iz Milića. 

Da je ovakav potez nečuven, i da tako nešto ne pamti srpska tradicija, bilo je jasno i u saopštenju Parohije u Milićima. Svim vjernicima, poručili sa ne vjeruju spekulacijama da policija sakuplja spiskove vjernika, te da svoju slavu proslave u miru, poštujući mjere nadležnih republičkih organa. 

"Krsna slava i njeno proslavljanje nije se prekidalo ni za vrijeme turskog ropstva, niti za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rada, tokom Albanske golgote, Solunskog fronta, za vrijeme komunizma, za vrijeme poslednjeg otadžbinskog rata kada su ljudi slavili u rovovima, pa neće ni sada! Pozivamo parohijane da kao i prethodnih godina bez bojazni dođu u svoju crkvu i donesu prekadnje kako bismo ih osvetili", stoji u saopštenju Crkvene opštine parohije u Milićima. 

Zakon o praznicima Republike Srpske kaže da građani imaju pravo na plaćeno odsustvo s posla, po vlastitiom izboru, do dva dana u toku godine, na dane svojih vjerskih praznika. Za odobrenje poslodavca, trebalo bi mjesec dana prije da pošalju zahtjev. Rajko Dukić se potrudio da ih na vrijeme upozori, da tako nešto ne bi bilo pametno.

"Svi radnici koji slave Đurđevdan imaju pravo da ga slave u svojoj kući i da za tu slavu imaju dva plaćena dana od strane poslodvaca za ostvarivanje vjerskih potreba radnika. Dakle niko nikome ne može zabraniti da slavi slavu, ali sigurno da to nije način kako smo radili prošle godine, imamo vanrednu situaciju i ta fizička distanca i odluka o okupljanju građana se mora poštovati. Dakle članovi domaćinstva će obilježiti krsnu slavu", rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Pravnici sa kojima smo razgovarali, kažu da bi Dukićevu instrukciju mogli da tretiraju kao jedan vid mobinga. Proslavljanje krsne slave nije zabranjeno nijednim aktom nadležnih organa.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.