Institut za javno zdravstvo

Raste broj umrlih od gripa u Srpskoj

  • 30.01.2019. 19:20

Od posljedica gripa, u Republici Srpskoj, do sada je umrlo 16 oboljelih, potvrdili su u Institutu za javno zdravstvo. Kažu da je riječ o pacijentima koji su bolovali od hroničnih bolesti.

"99 odsto su bili svi hronični i teški bolesnici sa multiplim homorbiditetima kako mi kažemo, znači ne samo jedna bolest nego više njih i svi su u kategoriji srednjeg i starijeg stanovništva. Da li su biti vakcinisani? Ne, ni jedna osoba nije bila vakcinisana", istakla je Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Najviše obolijevaju djeca i osobe starije životne dobi sa slabim imunitetom, ali razloga za paniku nema, kažu doktori, iako je ove sezone "stigao" jači grip nego prethodnih godina. 
 
"Prošle godine je bio drugi virus u opticaju, virus B, koji inače daje blažu simptomatologiju i zato je prošlogodišnja i prije prošlogodišnja sezona bila neuobičajeno blaga, tako da izgleda da je ova sezona intenzivnija nego što je uobičajeno", istakla je Mirjana Miljković, specijalista epidemiologije. 

Sezona gripa je na vrhuncu, kažu nadležni, a uvjereni su da novog talasa neće biti. Vakcinacija je najbolja zaštita, kažu u Institutu za javno zdravstvo, ali i priznaju da, trenutno, nemaju vakcina. Ove godine vakcinisano je 1.600 osoba. Neki kažu da lijek protiv gripa znaju i bez doktora. 

"Čajevi, bijeli luk ujutru po dva češnja prije ičega na stomak, med i ima još toga. Maslinovo ulje, limun i raznovrsna ishrana".

"Bijeli luk, lijepa slanina, fina rakija i tako", istakli su građani. 

Zbog gripa su 234 osobe hospitalizovane u bolnicama širom Republike Srpske. Ljekare je, zbog istog razloga, posjetilo više od deset hiljada pacijenata, podaci su Instituta za javno zdravstvo.